Nema zajedničke misije na Mjesec, svemirska agencija EU prekida suradnju s Rusima

Foto: ESA, Shutterstock

EUROPSKA svemirska agencija priopćila je da je prekinula suradnju s Rusijom na tri misije na Mjesec zbog invazije Moskve na Ukrajinu, nakon što je ranije odlučeno da prekine i zajedničku misiju na Marsu.

ESA je rekla da će prekinuti kooperativne aktivnosti na Luni-25, 26 i 27, nizu ruskih misija na kojima je europska agencija trebala testirati novu opremu i tehnologiju.

Zaustavljena i misija na Mjesec

Krajem ožujka obustavljena je i suradnja na ExoMarsu, planu za slijetanje rovera na Mars kako bi bušio tlo i tražio znakove života.

"Kao i u slučaju ExoMarsa, ruska agresija na Ukrajinu i iz toga proizašle uvedene sankcije predstavljaju temeljnu promjenu okolnosti i onemogućuju ESA-i da provede planiranu lunarnu suradnju", stoji u priopćenju ESA-e.

ESA je planirala imati navigacijsku kameru pod nazivom Pilot-D na sondi Luna-25, čije je lansiranje zakazano za ovo ljeto.

Glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher rekao je na brifingu za novinare da će kamera biti demontirana te da je ruska svemirska agencija Roscosmos već obaviještena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.