Neočekivano dobri rezultati Alphabeta i Microsofta potaknuli rast europskih burzi

Ilustracija: EPA

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Alphabeta i Microsofta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, pa je na putu dobitka u ovom tjednu od 1,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,64 posto, na 8.130 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 18.010 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 8.040 bodova.

Bolji rezultati Alphabeta i Microsofta od očekivanih

Podršku tržištima pruža rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što su sinoć Alphabet i Microsoft objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Cijena dionica Alphabeta porasla je u produženom trgovanju, nakon zatvaranja Wall Streeta, za 11, a Microsofta za 4 posto.

Zahvaljujući tome, trenutno su terminski Nasdaq i S&P 500 indeks u plusu oko 1 posto, pa bi, nakon jučerašnjeg pada, cijene dionica na Wall Streetu u petak mogle porasti.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, pa je nadoknadio jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,1 i 2,2 posto. U Australiji su, pak, pale više od 1 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici japanske središnje banke odlučili su ostaviti poticajnu monetarnu politiku nepromijenjenu.

Zbog toga je tečaj jena prema američkom dolaru pao na nove najniže razine u 34 godine, dok je japanski Nikkei indeks znatno porastao.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale, nakon što je objavljeno da su u prvom tromjesečju proizvođačke cijene porasle više nego u prethodnom kvartalu, što znači da bi australska središnja banka mogla zadržati povišene kamatne stope dulje nego što se očekivalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.