Netanyahu napao NY Times: Jedina smo istinska demokracija na Bliskom istoku

Foto: EPA

MANDATAR za sastavljanje izraelske vlade Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti ignorirati "neutemeljene savjete" New York Timesa, nakon što su novine u subotu objavile tekst u kojem upozoravaju da će njegova potencijalna tvrdolinijaška vlada predstavljati opasnost za izraelsku demokraciju.

Članak pod naslovom "Ideal demokracije u židovskoj državi je u opasnosti" tvrdi da, iako je Netanyahu pošteno pobijedio na izborima, dalekosežna moć koju nudi svojim krajnje desničarskim i ultraortodoksnim partnerima stvara realnu prijetnju demokratskim vrijednosti. 

"NY Times nastavlja delegitimizirati jedinu istinsku demokraciju u regiji"

Netanyahu je na Twitteru optužio novinare NY Timesa da "godinama pišu o holokaustu samo na svojim zadnjim stranicama i da demoniziraju Izrael desetljećima". Također, optužio ih je za "sramotno pozivanje na podrivanje novoizabrane izraelske vlade", piše The Times of Israel.

“Dok NYT nastavlja delegitimizirati jedinu istinsku demokraciju na Bliskom istoku i najboljeg američkog saveznika u regiji, nastavit ću ignorirati njegove neutemeljene savjete i umjesto toga usredotočiti se na izgradnju jače i prosperitetnije zemlje, jačanje veza s Amerikom, širenje mira s našim susjedima i osiguranje budućnosti jedne i jedine židovske države”, napisao je Netanyahu.

"Netanyahuova vlada je prijetnja budućnosti Izraela"

Iz NY Timesa su u tekstu poručili da nastavljaju biti "snažan zagovornik Izraela i rješenja s dvije države", ali su istaknuli da će Netanyahuova vlada biti "značajna prijetnja budućnosti Izraela, odnosno njegovom smjeru, sigurnosti, pa čak i ideji židovske države". 

Tvrdi se da nova vlada "označava kvalitativni i alarmantni raskid sa svim ostalim vladama u 75-godišnjoj povijesti Izraela". U tekstu se odbacuje tvrdnja da je izborna pobjeda bloka pod vodstvom Netanyahua dala "široki mandat za ustupke ultrareligioznim i ultranacionalističkim strankama.”

Netanyahuov blok, koji se sastoji od njegove stranke Likud, dviju ultraortodoksnih frakcija i tri krajnje desničarske stranke, progurao je sporne zakone kroz Knesset kao politički preduvjet za finaliziranje tvrdolinijaške vlade uoči sutrašnjeg roka za proglašenje koalicije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.