Neuspjeli pokušaj dolaska na Mars: Ruska sonda u nedjelju pada u Indijski ocean?

RUSKA svemirska agencija izvijestila je kako bi sonda Phobos-Grunt, koja je trebala doći do Marsa, trebala pasti na Zemlju između subote i ponedjeljka.

Iz agencije smatraju da bi najtočnije vrijeme pada svemirske letjelice na Zemlju moglo biti u nedjelju ujutro. Ako se ostvari ta procjena tada će se dijelovi sonde srušiti u Indijski ocean zapadno od indonezijskog otoka Java. No, ruski znanstvenici upozoravaju da se točno vrijeme ne može odrediti.

Jedino što je poznato je da će dijelovi sonde Phobos-Grunt pasti negdje između 51 stupnja sjeverne zemljopisne širine i 51 stupnja južne zemljopisne širine. Phobos-Grunt je lansiran 8. prosinca, a misija mu je bila sakupiti uzorke tla sa Marsovog mjeseca Phobos te ih vratiti na Zemlju. No, zbog tehničkih problema je "zapela" na putu prema Marsu te od tada kruži Zemljinom orbitom.

Ruski znanstvenici još ne znaju što je izazvalo kvar, ali u posljednje vrijeme sve više sumnjaju na "sabotažu" zbog koje je propala njihova misija u koju su uložili 165 milijuna dolara. Znanstvenici procjenjuju da će do Zemljine površine doći tek 20 ili 30 manjih dijelova sonde koji će zajedno najviše težiti 200 kilograma. Ostali dijelovi će izgorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.