Nezavisni hrvatski seljaci: Podržavamo UGP, članstvo u komorama mora biti dobrovoljno

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

PREDSJEDNIK udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) Mato Mlinarić dao je danas javnu podršku udruzi Glas poduzetnika (UGP) u zahtjevu da članstvo u komorama bude dobrovoljno te istaknuo da komore moraju ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale njihove interese.

"Kao predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, udruge koja je od početka sudjelovala u radu Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), želim dati javnu podršku UGP-a u njihovom zahtjevu da članstvo u komorama bude dobrovoljno", navodi Mlinarić u priopćenju.

Navodi i kako iz njihovog iskustva, najmlađe komore – Hrvatske poljoprivredne komore, čim se takva institucija počne zaista baviti svojim poslom, vlast joj, kako tvrdi, zabranjuje "rad i ukida apanaže". To se, po njegovim riječima, 2012. dogodilo i HPK-u, kada je stala na stranu mljekara koji su prosvjedovali zbog niske cijene mlijeka.

Hrvatska poljoprivredna komora je gotovo ugašena, oduzeta su joj i ta mala sredstva koja je imala (oko 8 milijuna kuna godišnje), a vodstvo i predsjednik su dali ostavke, dodaje se u priopćenju.

"Danas je Hrvatska poljoprivredna komora na državnim jaslama i novce ne dobiva od svojih članova – poljoprivrednika – već od države i zbog toga ne treba čuditi što i štiti državne, a ne seljačke interese", naveo je, uz ostalo, Mlinarić u priopćenju.

 "Komore se moraju formirati na dobrovoljnoj bazi i moraju ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale interese tih članova", ističe Mlinarić.