Nigerska vojska podržala puč

Foto: EPA

ZAPOVJEDNIŠTVO nigerske vojske danas je dalo potporu puču koji su prethodnog dana potaknuli vojnici predsjedničke garde, rekavši da je njihov prioritet izbjeći destabilizaciju zemlje.

Vojska treba "sačuvati fizički integritet" predsjednika i njegove obitelji i izbjeći "smrtonosni sukob... koji bi mogao izazvati krvoproliće i utjecati na sigurnost stanovništva", navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik združenog stožera vojske.

Predsjednik Mohamed Bazoum i ministar vanjskih poslova Hassoumi Massoudou ranije su zatražili od demokratskih snaga u zemlji da se odupru uzurpiranju vlasti, dok Zapad kaže da je situacija s državnim udarom nejasna.

Kasno u srijedu vojnici su objavili na nacionalnoj televiziji da je Bazoum svrgnut s vlasti i da su suspendirane sve državne institucije, što je sedmi državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020.

Pripadnici predsjedničke garde su ranije u srijedu zatvorili Bazoumu u predsjedničkoj palači, što je izazvalo regionalnu i međunarodnu zabrinutost zbog nestabilnosti u zemlji koja je ključni saveznik zapadnih sila u borbi protiv pobune u regiji Sahel.

Massoudou je također pozvao "demokrate i domoljube" da učine da "pokušaj puča" propadne, navodi se u objavi na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter.

Dodao je da nije cijela vojska bila uključena u pokušaj puča, a niz zapadnih dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je Reutersu da nema dokaza na terenu da su ga oružane snage podržale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.