Nije sigurno da će Macron dobiti apsolutnu većinu na francuskim izborima

Foto: EPA

NIJE sigurno da će francuski predsjednik Emmanuel Macron dobiti apsolutnu većinu u parlamentu, pokazale su izlazne ankete nakon što je nova lijeva koalicija ostvarila dobar rezultat u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Očekivalo se da će Macronova koalicija u drugom krugu izbora 19. lipnja dobiti između 270 i 310 zastupničkih mjesta, a za apsolutnu većinu potrebno je 289, prema projekcijama Elabe, dok se ljevici davalo 170 do 220 mjesta, puno više nego 2017. godine.

Izbori se provode u dva kruga, rezultati prvog kruga nisu jasan pokazatelj

Početne projekcije Elabe pokazivale su da će krajnje lijevi politički veteran Jean-Luc Melenchon i njegova koalicija Nupes biti izjednačeni s Macronovom koalicijom Zajedno u prvom krugu izbora s 26.20, odnosno 25.8 posto glasova.

No budući da se izbori provode u dva kruga, u 577 izbornih jedinica, rezultati glasanja u prvom krugu nisu dobar pokazatelj tko će na kraju u drugom krugu dobiti većinu. To dovodi u pitanje provedbu Macronovih reformi poput mirovinske, koju smatra ključnom za uvođenje reda u javne financije.

Upućeni izvori iz vlade očekivali su da će Macronova koalicija u prvom krugu relativno slabo proći jer je ljevica profitirala na nezadovoljstvu javnosti rastom troškova života. Rekordan broj birača nije izišao na birališta, njih više od polovice.

Ministar: Ne znamo točno tko vodi

"Projekcije izgledaju dobro za Nupes, očito. Ne niječem rezultate, ali ne znamo točno tko je u vodstvu", rekao je ministar za europske poslove Clement Beaune za prvi krug.

Inicijalne projekcije nakon predsjedničkih izbora pokazivale su da je Macron na putu da osvoji većinu u parlamentu. No on se od tada nije često pojavljivao u javnosti i dva tjedna je sastavljao vladu. Melenchon je, pak, osnovao koaliciju svoje stranke Nepokorena Francuska, socijalista, Zelenih i komunista pod nazivom Nova narodna ekološka i socijalna unija.

Projekcije sada pokazuju da bi Macronu i njegovim saveznicima, uključujući novu stranku bivšeg premijera Edouarda Philippea, moglo do većine od 289 zastupnika nedostajati čak 40 zastupnika. Četrnaestero Macronovih ministara natječe se na izborima i mogli bi ostati bez posla ako ne uspiju. Među njima je i Beaune, bliski Macronov suradnik.