Nije vic: Imam, rabin i don Stojić će na Filozofskom pričati o ženama

Foto: Facebook/Virtus

"RABIN Dadon, don Stojić i imam Mešić o ženi... Čini ti se zanimljivo? Pa dođi!", stoji u pozivu udruge USFF Virtus na večerašnju tribinu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na temu "Percepcija i uloga žene u monoteističkim religijama".

Tri muškarca iz tri vjere će pričati o ženama dan uoči Dana žena

Udruga studenata Filozofskog fakulteta Virtus, kako stoji na njezinim stranicama, osnovana je s ciljem poboljšanja iskustva studiranja na Filozofskom fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu, s ciljem popularizacije Filozofskog fakulteta te očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta kao i tradicionalnih društvenih vrijednosti. Prije ove tribine, na kojoj bi studentima o ženama trebao govoriti notorni don Stojić, organizirali su tribinu "UDBA na Filozofskom: Obavještajno djelovanje UDBE u 80-ima", a prošle godine u vrijeme skupljanja potpisa održali su tribinu "Referendum o izmjeni izbornog sustava" na kojoj su bili saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak i Nino Raspudić.

Večeras u 19 sati ova očito konzervativna udruga studenata razglabat će o ulozi žena u religijama.   

"Žena... Njezina se uloga u društvu tijekom godina mijenjala. Neki smatraju da je nekada bila samo nebitni dio društva, a da je danas puno više. Je li to tako? Percepciju i ulogu žena otkrit će nam 3 predstavnika najvećih monoteističkih religija - judaizma, kršćanstva i islama - kroz prizmu svoje vjere", stoji u pozivu.

Posljednje utvrde mizoginije

Predavanje se održava dan prije Međunarodnog dana žena, kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, a jedna od don Stojićevih umotvorina je i ona kako će "žene odgovarati pred bogom zbog zavođenja muškaraca".

Clara Zetkin, socijalistička zagovornica prava žena, smatra se utemeljiteljicom Dana žena. Na drugoj međunarodnoj konferenciji socijalistkinja u Kopenhagenu 1910. Clara Zetkin predložila je proglašenje jednog dana u godini u čast ženskih prava. Njezina sugestija je prihvaćena i prvi Dan žena obilježen je 19. ožujka 1911. Kasnije je to promijenjeno u 8. ožujka jer su toga dana 1917. žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa. UN je datum prihvatio 1975. i proglasio ga Međunarodnim danom žena.
 
Katolička crkva smatra se jednom od posljednjih velikih utvrda mizoginije, kao i islam. Te religije predstavljaju žene kao inferiorne u odnosu na muškarce. Žene ili nemaju nikakva prava ili imaju vrlo malo. Uči ih se kako moraju biti u potpunosti potčinjene muškarcima kao i da budu poslušne, odnosno drugotne.

Borba, a ne cenzura

S Filozofskog fakulteta ističu kako je tribina legalno prijavljena te da udruga koja to organizira, djeluje u sklopu Fakulteta.

"Legalno registrirana udruga studenata prijavila je i organizirala tribinu s tom temom i s navedenim sudionicima. Uprava Filozofskog fakulteta nije cenzorsko tijelo nego je zakonski obavezna omogućiti infrastrukturu za studentske aktivnosti. Svakako ćemo reagirati i poduzeti mjere koje su nam na raspolaganju ako na tribini budu  izrečena neprimjerena stajališta", ističe u svom odgovoru na upit Indexa, Dean Duda, prodekan za organizaciju i razvoj Filozofskog fakulteta  dodajući na kraju "borba, a ne cenzura".