Nijedan pijani vozač u zadnje tri godine nije kažnjen zatvorom

Foto: FaH

U POSLJEDNJE tri godine niti jedan vozač nije zatvoren zbog obijesne vožnje za koju je propisana zatvorska kazna u trajanju do tri godine, javlja RTL.

Obijesnom vožnjom smatra se vožnja s više od 1,5 promila, vožnja u zabranjenom smjeru, brzina veća od 50 km/h u naselju i opasnost za život ili tijelo ljudi.

Takva vožnja Zagrebu je prošli tjedan odnijela dva života na Kvatriću. Vozač je u istražnom pritvoru i čeka suđenje.

>> Detalji o pijanom vozaču koji je skoro zgazio bebu: 46-godišnji manijak izveden pred suca

>> Nova nesreća u Zagrebu: Vozač izgubio kontrolu i skoro zgazio bebu u kolicima, napuhao 1.87 promila


Samo pet dana kasnije, pijani vozač pokosio je stupiće u Ilici i gotovo ubio pješake. Kući je odšetao bez vozačke i bez 18 tisuća kuna. Stručnjak za prometnu sigurnost tvrdi - zakon se ne provodi!

"Rak rana našeg prometa"


"Pravosuđe je rak rana našeg prometa i to upravo pokazuje takvu ocjenu. Sama činjenica da nitko nije završio u zatvoru zbog obijesne vožnje, pokazuje da nešto treba mijenjati", kaže Željko Marušić, stručnjak za prometnu sigurnost.

Hrvatska je na dnu cestovne sigurnosti u Europi. Gori su jedino Rumunji i Bugari. Broj poginulih u zadnje dvije godine u porastu je. 2014. je poginulo 308 osoba, dok je lani život izgubilo 348. Prije šest godina stanje je bilo još i gore - 426 mrtvih.

Sin Miljenka Smiljanića poginuo je 2012. u prometnoj nesreći u Novom Zagrebu, kada je na njega naletio pijani vozač prošavši kroz crveno. Nikada nije dobio pravnu zadovoljštinu.  Ubojica je odslužio 11 mjeseci u zatvoru. Bez vozačke nikad nije ostao, iako je u dosjeu skupio 35 prometnih prekršaja.

"Prekršaj je bio od mjesec dana prije, koji se vukao po sudu. Da je taj predmet bio riješen dva mjeseca prije, da mu je bila oduzeta vozačka dozvola, moj bi sin danas bio živ", kaže Miljenko za RTL i najavljuje kako će pravdu za svog sina tražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.