Nijemci traže zabranu svih neonacističkih portala

NJEMAČKA ministrica pravosuđa je zatražila od svih internetskih providera u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugdje da skinu sve neonacističke slikovne, tekstualne i druge sadržaje koji se mogu vidjeti u toj zemlji pozivajući se na kršenje zakona o zabrani isticanja nacističkih simbola. Ipak, male su mogućnosti kako će njemačka ministrica uspjeti u svojoj nakani da utječe na američke tvrtke da maknu materijale sa svojih stranica koji u Americi nisu zabranjeni.

Ministrica Brigitte Zypries izjavila je da će njen ured zahtijevati da strani internetski provideri promjene u uvjetima vlastitoga korištenja sadržaje koji se tiču temeljnih ideala nepoticanja bilo kojeg oblika mržnje koje potiču ultradesničarske grupe. U raspravama o nadgledanju interneta koje su se odvijale prošloga mjeseca u Njemačkoj, savezni su zakonodavci odobrili zabranu internetskih stranica koje sadržavaju dječju pornografiju, prenosi Associated Press.

Broj desničarskih sajtova u porastu
 
U Njemačkoj je korištenje bilo kakvih vrsta ideologije ili simbola koji se povezuju s nacizmom zabranjeno, ali ultradesničarske skupine koje nisu izravno povezane s nacizmom imaju još uvijek neke slobode.

Stefan Glaser, glasnogovornik grupe koja se bavi brigom za mlade i njihove interese izjavio je da je u prošloj godini pronašao 1600 internetskih stranica kojima upravljaju ultradesničari, te da njihov broj konstantno raste. prema njegovim riječima, internet je trenutno primarna propagandna platforma za promicanje desničarskih ideja.

Francuzi pokušali natjerati Yahoo da onemogući korištenje takvih sadržaja

Francusko zakonodavstvo također poznaje zakone kojima se zabranjuju nacistički simboli i rekviziti, a 2000.godine su pokušali prisiliti Yahoo Inc da onemogući francuskim korisnicima pristup takvim sadržajima. Ipak francuski se zakonodavci i dalje bore protiv američkih tvrtki koji se skrivaju svoje nacističko znakovlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.