Nizozemska uvodi dozvole za izvoz sofisticiranih strojeva za proizvodnju čipova

Ilustracija: Shutterstock

Nizozemska vlada objavila je danas nove propise prema kojima će proizvođači sofisticiranih strojeva za čipove morati pribavljati izvozne dozvole nakon pritiska SAD-a na saveznike da ograniče prodaju takve opreme Kini. Očekuje se da će propisi stupiti na snagu 1. rujna, a najavi je priložen i dokument s popisom opreme.

"Napravili smo taj korak u interesu naše nacionalne sigurnosti", rekla je ministrica trgovine Liesje Scherinemacher dodavši da oprema može biti upotrijebljena u vojne svrhe. Mjere će obuhvatiti vrlo ograničen broj kompanija i modela proizvoda, naglasila je ministrica. Kina nije spomenuta.

Popis opreme rezultat je dogovora SAD-a, Nizozemske i Japana o strožim ograničenjima izvoza

Ministrica je rekla da očekuje oko 20 zahtjeva za izdavanje dozvole godišnje, što predstavlja "ograničeni dio portfelja proizvoda tvrtki na koje se propisi odnose".

Popis opreme rezultat je dogovora SAD-a, Nizozemske i Japana o strožim ograničenjima izvoza u kontekstu nastojanja Washingtona da Pekingu oteža proizvodnju poluvodiča, podsjeća Reuters.

Nizozemski ASML, ključni dobavljač opreme za proizvodnju računalnih čipova i najveća europska tehnološka kompanija, priopćio je da zbog novih propisa neće mijenjati financijske smjernice.

"Morat će se pribaviti dozvola za izvoz strojeva za proizvodnju računalnih čipova DUV"

Ponovili su priopćenje iz ožujka u kojem su naznačili da će morati pribavljati dozvolu za izvoz strojeva za proizvodnju računalnih čipova DUV.

ASML u Kinu ne izvozi najsofisticiranije strojeve EUV. Njihov izvoz bio je do sada uvjetovan pribavljanjem dozvole prema međunarodnom Wassenaarskom sporazumu, koje je sada usvojila i Nizozemska.

Zemlje EU općenito koriste Wassenaarski sporazum kako bi utvrdile kojoj robi moraju ograničiti izvoz iz sigurnosnih razloga, napominje Reuters.