Njemačka banka: Granicu za odlazak u mirovinu treba povezati sa životnim vijekom

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA središnja banka (Bundesbank) predložila je danas da se starosna granica za odlazak u mirovinu prilagodi prosječnom životnom vijeku u Njemačkoj.

"Povezivanje odlaska u mirovinu s prosječnim životnim vijekom moglo bi dugoročno stabilizirati mirovinski sustav", stoji u mjesečnom izvješću Središnje banke Njemačke objavljenom danas. U njemu se navodi da su mnoge zemlje u Europskoj uniji u međuvremenu model za odlazak u mirovinu prilagodile takvom mehanizmu.

"Povezivanje trenutka odlaska u mirovinu s prosječnim životnim vijekom osjetno smanjuje pritisak, kako na visinu mirovinskog osiguranja tako i na državni proračun", stoji u izvješću ekonomista Središnje banke.

Granica bi do 2031. trebala biti 67 godina

Time bi, navodi se nadalje, nestala i vječita rasprava o pronalasku uvijek novih modela za određivanje starosne dobi za odlazak u mirovinu.

Granica za odlazak u redovnu mirovinu se od 2012. godine postupno povisuje te bi do 2031. trebala biti pomaknuta na 67 godina.

Stranke aktualne vladajuće socijaldemokratsko-zelene-liberalne koalicije dogovorile su se da visinu mirovine zamrznu na 48 posto posljednje plaće. Koalicija također isključuje mogućnost podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu.

Trenutna prosječna životna dob za žene u Njemačkoj iznosi 83.4 te za muškarce 78.6 godina starosti.