Njemačka bilježi najveći pad maloprodaje od siječnja 2007.

Ilustracija: EPA

PROMET u njemačkoj maloprodaji u ožujku je pao najsnažnije od siječnja 2007. godine budući da su trgovine diljem zemlje bile zatvorene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.

Promet u maloprodaji u ožujku je na mjesečnoj razini potonuo 5,6 posto, pokazali su podaci Destatisa. Analitičari su predviđali 7,3-postotni pad, navodi Reuters.

Na godišnjoj razini promet je pao 2,8 posto.

Porastao promet u ljekarnama i supermarketima koji su bili otvoreni

Ožujak je ipak donio snažan rast prodaje u trgovinama hrane, pića i duhanskih proizvoda jer su kućanstva gomilala zalihe osnovnih potrepština pred početak karantene. 

Porastao je promet u supermarketima i ljekarnama čiji rad nije prekinut za vrijeme karantene, bilježe u statističkom uredu.

Prošli tjedan neke su trgovine u Njemačkoj ponovno počele s radom u sklopu popuštanja mjera karantene, podsjeća Reuters.

Odvojeno je jučer ministar gospodarstva upozorio da će pandemija koronavirusa gurnuti najveće europsko gospodarstvo u najdublju recesiju od Drugog svjetskog rata.

Vlada je drastično izmijenila prognozu rasta za 2020. i sada očekuje pad BDP-a za 6,3 posto, nasuprot još u siječnju projiciranog rasta od 1,1 posto.

Vrhunac krize očekuju u drugom tromjesečju, nakon čega bi trebao uslijediti opravak, uz pretpostavku da ne dođe do drugog vala širenja zaraze.