"Knjigovođa Auschwitza" osuđen na 4 godine zatvora: Pomogao u ubojstvu najmanje 300 000 ljudi

Screenshot: YouTube
 
BIVŠI pripadnik specijalnih nacističkih postrojbi tijekom Trećeg Reicha Oskar Groening mora usprkos dubokoj starosti pristupiti odsluženju četverogodišnje zatvorske kazne, presudio je u srijedu Viši pokrajinski sud u Celleu.
 
Sud je time odbacio tužbu 96-godišnjeg Groeninga, koji je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja u ubojstvu najmanje 300 000 osoba tijekom svoje službe u koncentracijskom logoru Auschwitz od 1942. do 1944.
 
Viši pokrajinski sud u Celleu na temelju vještačenja utvrdio je da je Groening unatoč dubokoj starosti sposoban za odsluženje zatvorske kazne.
 
Oskar Groening, kojeg su mediji prozvali i "SS knjigovođom", radio je u upravi logora Auschwitz i bio, između ostalog, zadužen za registraciju deportiranih i za transfer novca ukradenog od zarobljenika.
 
Prihvatio moralnu odgovornost za holokaust
 
Optužnica iz 2015. se usredotočila na razdoblje ranog ljeta 1944., kada je u samo nekoliko mjeseci deportirano i u logoru Auschwitz ubijeno preko 400 000 mađarskih Židova.
 
Više od milijuna ljudi, većinom Židova, ubijeno je u logoru smrti Auschwitz-Birkenau. U dobi od 21 godine, Groening se dobrovoljno pridružio postrojbama SS-a te je potom 1942. prebačen na rad u logor Auschwitz.
 
Prijeratni bankovni službenik, Groening nikada nije zanijekao svoju nacističku prošlost te je na prvom danu suđenja prihvatio "moralnu odgovornost" za holokaust.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Oskara Groeninga, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Oskar Groening. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.