Njemačka ima ogroman problem s gradnjom stanova. "Ovo nismo vidjeli od 1991."

Foto: EPA

Kriza u njemačkoj stanogradnji zaoštrila se u kolovozu u uvjetima skupih kredita i građevinskog materijala i broj tvrtki s otkazanim projektima dosegnuo je najvišu razinu od početka 1990-ih, izvijestio je institut ifo.

Otprilike petina kompanija, njih 20.7 posto, navodi da su im u kolovozu otkazani projekti gradnje stanova, pokazala je anketa ifo-a. U srpnju njihov udio iznosio je 18.9 posto. "Otkazivanje projekata gradnje stanova dosegnulo je novi vrhunac. Tako nešto nismo vidjeli još od početka istraživanja 1991. godine", rekao je voditelj odjela anketa u ifo-u Klaus Wohlrabe.

Mnogi projekti koji su još početkom prošle godine bili profitabilni postali su u međuvremenu neodrživi zbog naglog rasta troškova gradnje i puno viših kamata, kao i smanjenih subvencija pod utjecajem strožih energetskih propisa, rekao je Wohlrabe. Sve je više tvrtki u problemima, pa je tako 44.2 posto tvrtki prijavilo manjak narudžbi u kolovozu, naspram samo 1.8 posto u isto vrijeme prošle godine, navode u ifo-u.

"Neke tvrtke jedva drže glavu iznad vode", ističe Wohlrabe, dodajući da gotovo 12 posto tvrtki u sektoru navodi probleme s financiranjem, najviše u 30-ak godina. Većina kompanija strahuje da bi u idućih šest mjeseci mogla imati još manje posla, navodi institut.

"Neizvjesnost na tržištu ogromna je", zaključio je Wohlrabe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.