Njemačka izdala obveznice uz negativan prinos: Ulagači će dobiti manje nego što su posudili

Foto: Hina

NJEMAČKA je jučer na primarnom tržištu po prvi puta izdala 10-godišnje obveznice s negativnim prinosom što jasno ukazuje koliko su tržišni sudionici spremni "daleko otići" da bi držali europske benchmark obveznice s fiksnim prinosom, navodi se u izvješću RBA.

Obveznice s dospijećem u kolovozu 2026. izdane su uz prinos od -0,05%, nakon što se prinos na istovjetna izdanja na sekundarnom tržištu u prošlom tjednu spustio na povijesno najnižu razinu od 0,205%. Negativni prinos znači da će investitori koji su kupili vrijednosne papire i drže ih do dospijeća, natrag dobiti manji iznos od uloženog, pojašnjavaju analitičari RBA.

S druge strane Atlantika, cijene američkih državnih vrijednosnica su porasle gurnuvši prinos desetogodišnjih papira na 1,47% (-4bb).

Što se tiče domaćeg tržišta, jučer se trgovalo se najnovijom kunskom obveznicom koja ima dospijeće 2021. u ukupno prijavljenom iznosu od 120 milijuna kuna uz cijenu blago ispod 100% odnosno uz prinos oko 2,75%. Trgovanje je zabilježeno i kunskim obveznicama kraćih dospijeća 2017. i 2018. godine.