Njemačka policija ubuduće će objavljivati nacionalnost počinitelja

Ilustracija: EPA

Policija u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ubuduće će u svojim priopćenjima za medije navoditi i nacionalnost počinitelja, objavljeno je danas.

"Nacionalnost počinitelja ubuduće će biti objavljena u svim slučajevima u kojima je identitet počinitelja nedvojbeno utvrđen", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Navođenje nacionalnosti počinitelja će izostati jedino ako državno odvjetništvo zaključi da je to u interesu istrage.

Do sada je u Njemačkoj vrijedilo pravilo da se u priopćenjima za medije policije i državnih odvjetništava ne navodi nacionalnost počinitelja.

"Želimo unijeti više transparentnosti"

Novim pravilima policija sada želi na "temelju činjenica unijeti više transparentnosti". Jedan od razloga je i taj da se kod naknadnog upita medija koji se odnosi na neko priopćenje "u velikoj većini slučajeva" radi o upitima koji se odnose na nacionalnost počinitelja.

Vlasti istodobno žele opovrgnuti tvrdnje dijela javnosti kako se "žele prešutjeti neke činjenice".

U dosadašnjem press-kodeksu policije navodi se da se "nacionalnost, rasa ili vjera" počinitelja ne objavljuju kako bi se izbjeglo "diskriminirajuće paušalne ocjene" i "širenje predrasuda prema strancima".

Stranci počine 41% kaznenih djela

Posljednjih godina razvila se u Njemačkoj javna rasprava o razini kriminala kod useljenika, posebice onih koji su u Njemačku stigli tijekom izbjegličkog vala 2015.

Prema posljednjim statistikama za 2023., postotak počinitelja kaznenih djela koji ne posjeduju njemačku putovnicu konstantno se povećava i sada je dosegao vrijednost od 41 posto.

U Njemačkoj istodobno živi 14 posto stranih državljana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.