Njemačka šalje još vojnika na Kosovo

Foto: EPA

Njemačka na proljeće sljedeće godine na Kosovo šalje dodatnih 150 vojnika Bundeswehra, priopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu danas. "Njemačka ostaje snažno angažirana na zapadnom Balkanu i posebice na Kosovu", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) komentirajući odluku o slanju vojnika.

On je objasnio kako odluka o slanju dodatnih vojnika Bundeswehra u sklopu KFOR-ove misije na Kosovu nema veze s aktualnim razvojem događaja, nego je donesena još prije, ali je dodao kako "Njemačka sa svojim partnerima pomno prati razvoj situacije na Kosovu". U priopćenju se navodi kako njemačka postrojba zamjenjuje pripadnike austrijske vojske, koji napuštaju misiju.

"Možemo pojačati svoje snage u svakom trenutku"

"Ako to bude potrebno, mi možemo svoje postrojbe pojačati u svakom trenutku", rekao je Pistorius. Trenutno je na Kosovu u sklopu KFOR-a stacioniran 71 njemački vojnik. Mandat Bundestaga dozvoljava angažman i do 400 vojnika.

Dodatni vojnici Bundeswehra će između ostalog imati i nadležnost u slučaju potrebe smirivanja nereda. Krajem rujna je na sjeveru Kosova došlo do oružanog sukoba kosovske policije i pobunjenih Srba u kojem su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača.

Njemačka je snažno osudila ovaj događaj, a obje strane pozvala na deeskalaciju. Od Beograda je zatraženo da učini sve što je u njegovoj moći da se situacija na sjeveru Kosova smiri.