Biden najavio mogući povratak SAD-a sporazumu s Iranom o nuklearnom programu

Foto: EPA

NJEMAČKA vidi mogućnost povratka transatlantskom pristupu sprječavanju iranskog nuklearnog programa kad izabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost, rekao je danas njemački dužnosnik.

Trump je sredinom 2018. godine povukao SAD iz sporazuma

Aktualni američki predsjednik Donald Trump je sredinom 2018. povukao SAD iz sporazuma između Teherana i svjetskih sila kojim je Iran pristao zaustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. 

SAD je vratio sankcije i objavio kampanju "maksimalnog pritiska" na Iran, no druge potpisnice - Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina - ostale su dio dogovora. 

"S novom američkom vladom sljedeće godine dobit ćemo priliku ponovno koristiti JCPOA za ono što mu je svrha - ograničavanje iranskog nuklearnog sporazuma", rekao je njemački diplomat pod uvjetom anonimnosti, koristeći kraticu za službeni naziv sporazuma. 

"Kad vidimo kako Iran sve više krši svoje nuklearne obaveze, to je hitno potrebno", dodao je Nijemac nakon susreta ministara vanjskih poslova njegove države, Francuske i Velike Britanije, prenosi agencija Reuters.  Kazao je kako se te tri europske države pripremaju za period intenzivne diplomacije, svjesne da im slijede teški pregovori. 

Francuska ostaje odlučna u tome da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova je nakon sastanka rekla kako Francuska ostaje odlučna u tome da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja te da će Pariz nastaviti čuvati nuklearni sporazum koji u tome igra veliku ulogu.

Biden, koji vlast preuzima 20. siječnja, najavio je da će SAD u JCPOA vratiti ako Iran ponovno počne precizno poštovati njegove odrednice i surađivati kako bi se taj dogovor "ojačao i proširio".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.