Njemačka traži vozače kamiona. Fale ih deseci tisuća

Foto: 123rf/zdf

NJEMAČKA televizija ZDF javlja da u Njemačkoj nedostaju deseci tisuća vozača kamiona te da bi zbog toga uskoro moglo doći do praznih polica u supermarketima. Prema podacima Saveza za špediciju i logistiku (DSLV), njemačkim špedicijskim tvrtkama nedostaje između 45 i 60 tisuća vozača, a njihov glasnogovornik upozorava da se ta branša zbog nedostatka radne snage “nalazi pred kolapsom”.

Posao vozača kamiona postao je neatraktivan zbog niskih plaća i loših radnih uvjeta, što predstavnici špedicijskih tvrtki sada obećavaju popraviti, a žele i ciljano privući više žena među profesionalne vozače kamiona. Trenutno je tek 1,7 posto žena među svim vozačima kamiona u Njemačkoj.

Falit će 150 tisuća vozača

Situacija proteklih godina je takva da godišnje u Njemačkoj u mirovinu odlazi oko 30 tisuća vozača kamiona, dok se branši priključuje tek oko 15 tisuća novih, upola manje. Prema studiji Svjetske banke, Njemačkoj će 2030. nedostajati 150 tisuća vozača kamiona.

Poboljšat će plaće i uvjete rada

Predstavnici ove branše obećavaju da će značajno poboljšati uvjete rada i plaće vozača kamiona. “Moramo to zanimanje hitno učiniti atraktivnijim”, rekao je za ZDF Dirk Engelhardt, član uprave njemačkog Saveza transporta robe (BGL). Navode kako će ubuduće vozači imati mnogo bolje opremljene kabine u kamionu, kao i toalete, da će dobivati svi tople obroke, te moći koristiti više sanitarnih čvorova na svojem putu.

S obzirom na veliku nestašicu vozača kamiona u Njemačkoj, sada je izvrsna prilika odlučiti se na ovo zanimanje. Potencijalni zaposlenici su u izvrsnoj poziciji za pregovaranje s poslodavcima oko plaće i uvjeta rada, jer ih poslodavci očajnički trebaju.

Pročitajte više