Njemačka želi pregovore o ulasku u EU s Albanijom i Makedonijom

Foto: FAH

NJEMAČKA je danas pozvala Francusku i Nizozemsku da dopuste da Europska unija započne pregovore o članstvu s Albanijom i Makedonijom kako bi se pridonijelo stabilizaciji zapadnog Balkana, nakon što se europski diplomati nisu uspjeli o tome dogovoriti. 

Pariz i Den Haag usprotivili su se otvaranju pregovora s tim zemljama. Francuska smatra da EU treba reformirati svoje institucije prije nego primi nove članice.

No druge države članice predvođene Njemačkom zauzimaju se da šest zemalja zapadnog Balkana bude primljeno u EU kako bi se povećao utjecaj Unije u regiji s obzirom na sve nametljiviju Rusiju.

"Njemačka vlada spremna je podržati Albaniju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju na njihovu putu prema Europskoj uniji", rekao je njemački ministar za europske poslove Michael Roth po dolasku na sastanak s kolegama u Luxembourgu.

"Spremni smo dati zeleno svjetlo. Želio bih ohrabriti naše prijatelje u Nizozemskoj i Francuskoj da nam se pridruže", rekao je novinarima, ističući da je stabilnost od najveće važnosti za Balkan.

Veleposlanici nisu pripremili dokument o otvaranju pregovora

Veleposlanici država članica EU-a koji su pripremali sastanak sinoć nisu uspjeli pripremiti dokument o otvaranju pregovora s Albanijom i Makedonijom koji bi ministri EU-a mogli potpisati.

Nizozemski parlament odobrio je otvaranje pregovora s Makedonijom nakon što je postigla dogovor s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija. No jedan europski diplomat rekao je da nizozemska vlada nije sklona to odobriti dok to ne učini i Francuska pa će konačnu odluku morati donijeti šefovi država ili vlada na summitu u Bruxellesu u četvrtak.

Slučaj Albanije je složeniji jer Pariz i Den Haag smatraju da nije dovoljno napredovala kada je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija smatra kako su zemlje napredovale

Europska komisija smatra da su obje zemlje puno napredovale u tim područjima.

Mnoge europske zemlje, uključujući Austriju koja će predsjedati EU-om od srpnja, žele poslati signal Albaniji, Makedoniji i drugim zapadnobalkanskim zemljama da im je put prema članstvu u Uniji još otvoren, posebno Makedoniji koja bi u srpnju trebala ući u NATO.

"Postignut je velik napredak. To samo potvrđuje naše stajalište da bi zapadni Balkan trebao imati jasnu perspektivu članstva", rekao je austrijski ministar za europske poslove Gernot Bluemel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.