Njemački Daimler podmićivao dužnosnike u Hrvatskoj

NJEMAČKA tvornica automobila Daimler AG plaćala je posljednjih desetak godina mito dužnosnicima u Hrvatskoj kako bi "podmazala" odluke o kupovini njihovih vatrogasnih vozila, objavio je američki Wall Street Journal.

Podatak o podmićivanju izašao je u javnost nakon što su američke vlasti provele pomnu analizu kojom se došlo do podatka da je Hrvatska tek jedna u nizu od dvadesetak zemalja u svijetu u kojima su Daimlerovi predstavnici osiguravali unosne poslove uz pomoć "plavih kuverti" koje su završavale u džepovima onih koji su trebali odlučivati o najpovoljnijem ponuđaču.

Podmićivalo se i u Srbiji, Crnoj Gori, Nigeriji, Obali Slonovače, Mađarskoj, Grčkoj,...

Daimler je nakon objavljivanja rezultata istrage optužen za kršenje američkog zakona o korupciji u inozemstvu, tvrdi Wall Street Journal pozivajući se na dobro obaviješten izvor. Isti izvor tvrdi kako je Daimler priznao krivnju te je izvansudskom nagodbom pristao platiti odštetu u iznosu od 185 milijuna dolara.

Osim hrvatskih, kuverte u kojima su se krili čekovi sa šesteroznamenkastim, a nerijetko i sedmeroznamenkastim brojkama, odlazile su u džepove dužnosnika u Kini, Rusiji, Egiptu, Grčkoj, Mađarskoj, Obali Slonovače, Latviji, Litvi, Iraku, Nigeriji, Srbiji, Crnoj Gori, Tajlandu, Uzbekistanu, Turskoj, Indoneziji i Vijetnamu.

Primjerice, dužnosniku u Turkmenistanu, koji je odlučivao o dodjeli poslova za program "Nafta-za-hranu" u Iraku, Daimler je poklonio 300.000 dolara vrijedan blindirani Mercedes Benz S klase kako bi ga "odobrovoljio" da u unosni posao uvuče i tu njemačku tvrtku. A neimenovanim dužnosnicima ruske vlade plaćeno je više od tri milijuna eura mita kako bi u toj zemlji osigurali poslove vrijedne 64,6 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.