Njemački desničari traže izuzeće izbjeglica od prava na minimalac

Foto: Hina

NJEMAČKI konzervativni desničari traže fleksibilnu primjenu minimalne plaće na izbjeglice uz argument da bi oni s minimalnim kvalifikacijama mogli imati poteškoća u pronalaženju poslova plaćenih 8.50 eura po satu. 
 
Zamjenik ministra financija Jens Spahn, viši dužnosnik u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) Angele Merkel, i Reiner Haseloff, konzervativni predsjednik savezne države Saska-Anhalt, zajedno pozivaju na izuzeće izbjeglica od prava na minimalac u razgovorima za Die Welt.

"Minimalna plaća se ne bi trebala primjenjivati na prvo radno mjesto ili poslove uvježbavanja," rekao je Haseloff.

Spahn je dodao da očekuje priljev stotina tisuća izbjeglica na tržište rada i da su izuzeća neophodna kako bi se osiguralo da oni pronađu posao, pogotovo u uslužnim djelatnostima.

> Le Pen optužila Njemačku da prihvaća izbjeglice jer treba "robove"

"Industrija mora ponuditi vježbeništvo, trening i početne pozicije brojnim mladim ljudima koji, kao izbjeglice, imaju pravo ostati," rekao je Spahn.

Uvođenje minimalne plaće je bio glavni uvjet Socijalnih demokrata (SPD) za ulazak u koaliciju s CDU-om i oni će se najvjerojatnije opirati izmjenama zakona koji je na snagu stupio s početkom godine, ocjenjuje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.