Njemački izvoz naglo pao

Ilustracija: Shutterstock

NJEMAČKI izvoz snažno je pao u ožujku, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Njemački izvoz pao je u ožujku 3.3 posto u odnosu na veljaču kada je bio porastao 6.2 posto.

Uvoz je uvećan 3.4 posto, nakon 4.7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Time se višak u trgovinskoj razmjeni Njemačke sa svijetom sunovratio s 11.1 milijardu eura u veljači na samo 3.2 milijarde eura u ožujku, prema sezonski prilagođenim podacima Destatisa.

Izvoz u Rusiju pao je za 62.3 posto u odnosu na veljaču zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, dodatnih mjera ograničavanja izvoza i nesankcioniranog ponašanja sudionika na tržištu, navodi njemački statistički ured.

Uvoz iz Rusije smanjen samo 2.4 posto

Uvoz iz Rusije smanjen je samo 2.4 posto.

Na godišnjoj razini njemački izvoz porastao je u ožujku 8.1 posto, gotovo dvostruko slabije nego u veljači. Uvoz je uvećan za 20.1 posto, nakon 25-postotnog skoka u veljači.

Gospodarske posljedice rata u Ukrajini i sankcija mogle bi ove godine zakočiti njemački izvozni zamašnjak, napominje agencija dpa.

Osim izravnih gubitaka u poslovanju s Rusijom i Ukrajinom, ekonomisti smatraju da će gospodarstvo zakočiti i uska grla u opskrbi, nestašica poluproizvoda i lockdown u Kini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.