Njemački izvoz snažno porastao u travnju

Ilustracija: EPA

NJEMAČKI izvoz snažno je porastao u travnju, poduprt skokom isporuka u SAD i ostale članice eurozone koje su nadoknadile urušavanje izvoza u Rusiju, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u travnju poskočio 4.4 posto u odnosu na ožujak kada je pao tri posto, izračunao je Destatis.

Uvoz je porastao 3.1 posto, gotovo istim tempom kao u ožujku. Time je sezonski prilagođeni višak u trgovinskoj bilanci poskočio na 3.5 milijardi eura, s 1.9 milijardi eura u ožujku. Na godišnjoj razini izvoz je porastao 19.2 posto, nakon 8.5-postotnog povećanja u ožujku. Uvoz je poskočio za 28.2 posto.

Izvoz u Rusiju potonuo na 800 tisuća eura

Izvoz u Rusiju potonuo je u travnju za 10 posto u odnosu na ožujak, na samo 800 tisuća eura, odražavajući utjecaj sankcija koje su Moskvi uvedene zbog rata u Ukrajini i ostalih mjera ograničenja izvoza, ali i "nesankcioniranog ponašanja" konkurenata na tržištu.

Uvoz iz Rusije potonuo je 16.4 posto, na 3.7 milijardi eura. Većina njemačkog izvoza plasirana je u travnju u SAD, ističu u Destatisu, dodavši da je vrijednost pošiljki porasla 7.7 posto, na 12.6 milijardi eura. Izvoz u Kinu pao je pak 4.5 posto, ali uvoz je poskočio čak 12.3 posto u odnosu na ožujak.  

Važno odredište njemačkog izvoza bile su u travnju i ostale članice eurozone, pokazuju podaci, uz skok izvoza za 5.9 posto u odnosu na ožujak. Izvoz u članice EU izvan zone primjene zajedničke europske valute uvećan je skromnih 0.6 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.