Njemački list: Predsjednički izbori pokazali da je HDZ izgubio desne glasače

Foto: FAH/Screenshot FAZ

UGLEDNI njemački konzervativni dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem analiziraju rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Konstatiraju da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije dobro odradila svoj prvi mandat, što se vidjelo i u rezultatu koji je ostvarila u prvom krugu.

Članak započinje malim osvrtom na kampanju Darija Juričana, vođenu pod sloganom “Korupcija svima, a ne samo njima!”, u kojemu se konstatira da je u hrvatskim predizbornim kampanjama uobičajeno da političari obećavaju borbu protiv korupcije, ali se onda ništa ne promijeni i da je Juričan iskoristio baš to za svoju satiričnu kampanju. 

Iznenađujući rezultati prvog kruga

“Ovaj kandidat je osvojio 4,6 posto glasova, što vjerojatno ima veze s time da su mnogi glasači zaključili da su Juričanova obećanja - da će Hrvatsku pretvoriti u posebnu zonu korupcije unutar Europske unije i da će u ustav upisati mito kao državni cilj - već ostvarena u stvarnosti”, ironično piše FAZ-ov dopisnik za jugoistočnu Europu Michael Martens.

FAZ konstatira da su rezultati prvog kruga iznenađenje jer su ankete pokazivale da bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala dobiti najviše glasova, no završila je na drugom mjestu iza bivšeg premijera Zorana Milanovića. Ipak, FAZ smatra da Kolinda ima dobre šanse za pobjedu u drugom krugu ako uspije privući glasače trećeplasiranog Miroslava Škore koji se “pozicionirao kao tvrda desnica”. Ipak, ne očekuje se da će Škoro pozvati svoje glasače da podrže aktualnu predsjednicu i moguće je da će mnogi od njih apstinirati u drugom krugu.

Upozorenje Kolindi i Plenkoviću

FAZ smatra da su rezultati prvog kruga “upozorenje HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću” i da pokazuju kako je HDZ “izgubio glasače s desnice”.

Njemački list dodaje i da je Kolinda sama izazvala svoj pad podrške lošim taktičkim potezima poput pjevanja rođendanske pjesme gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću “koji je pod ozbiljnim optužbama za korupciju”. Dodatno je stvar pogoršala izjavom da će Bandiću, ako bude osuđen, nositi kolače u zatvor, smatra FAZ. “Takav omalovažavajući odnos prema problemu korupcije nije se svidio ni svima u Kolindinim redovima”, piše FAZ.

Milanovićev premijerski mandat

Ipak, list navodi da nije sigurno hoće li Milanović - kojeg opisuju kao “potomka iz obitelji crvenog establišmenta iz vremena socijalističke Jugoslavije” - uspjeti sve to iskoristi da pobijedi, s obzirom na to njegov premijerski mandat “u Hrvatskoj nije ostao u blistavom sjećanju”.

Na kraju se ističe kako će rezultat predsjedničkih izbora utjecati i na parlamentarne izbore 2020. godine i da bi to mogao biti uvod u velike probleme za premijera Plenkovića koji u HDZ-u “nije neupitan lider”.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.