Njemački ministar zdravstva: Ljetni val korone je stvarnost, cijepite se

Foto: EPA

NJEMAČKI ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) izrazio je zabrinutost zbog trenutnog porasta broja zaraženih koronom u Njemačkoj. 

"Nažalost, najavljeni ljetni val postao je stvarnost. To znači malo opuštanja u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je Lauterbach za list Rheinische Post. 

Lako prenosiva varijanta virusa

"Budući da je trenutna varijanta virusa vrlo lako prenosiva i jer su gotovo sve mjere opreza istekle, ove godine izostaje efekt ljetnog smanjenja incidencije. Stoga hitno preporučujem da se starije osobe i oni koji su prethodno bili bolesni ponovno cijepe. To ne mora nužno spriječiti infekciju, ali sprječava ozbiljne bolesti", objasnio je Lauterbach. 

Prema podacima njemačkog ministarstva zdravstva, 5.2 milijuna ljudi u Njemačkoj su do sada primili drugo dopunsko cijepljenje. To je 6.3 posto stanovništva.

Poziv na nošenje maski u zatvorenom prostoru

Lauterbach je već u utorak pozvao na ponovno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru zbog vrtoglavog rasta broja novozaraženih.

Institut Robert Koch (RKI) utvrdio je sedmodnevnu incidenciju u cijeloj zemlji ujutro na 472.4. Vrijednost novozaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana iznosila je 447.3 (prethodni tjedan: 238.1; prethodni mjesec: 452.4). 

Stvarna incidencija veća od službeno zabilježene

Međutim, incidencija ne daje potpunu sliku situacije infekcije. Stručnjaci već neko vrijeme pretpostavljaju da će biti velik broj slučajeva koje RKI ne bilježi - uglavnom zato što svi zaraženi nemaju urađen PCR test. U statistiku se računaju samo pozitivni PCR testovi. Osim toga, kasne registracije ili problemi s prijenosom mogu dovesti do izobličenja pojedinačnih dnevnih vrijednosti.

Zdravstvene vlasti u Njemačkoj nedavno su RKI-ju prijavile 92.344 nove infekcije koronom (prethodni tjedan: 84.655) i 112 smrtnih slučajeva (prethodni tjedan: 145) unutar jednog dana.