Njemački parlamentarci: Srbija neće u EU bez priznanja Kosova

"POČETAK pregovora o prijemu Srbije u EU neće biti ugrožen zahtjevom za priznanje Kosova", rekli su izaslanici njemačkog Bundestaga na neformalnom sastanku u Beogradu novinarima i urednicima beogradskih redakcija.

"Srbija će 15. prosinca dobiti status kandidata, ali najvjerojatnije ne i datum za početak pregovora", poručili su poslanici navodeći da će proces pristupanja Srbije trajati najmanje osam godina, koliko je bilo potrebno i Hrvatskoj. Dodali su i da na kraju pregovora "na stolu mora biti faktično priznanje Kosova".

"Na kraju pregovora o priključenju faktično priznanje Kosova mora riješeno, a ako to izostane, njemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU", rekli su izaslanici Bundestaga.

Oni su rekli da će pregovori o prijemu Srbije u EU početi i biti završeni i bez formalno pravnog  priznanja nezavisnosti Kosova koje je bez obzira na to poželjno, ali u svakom slučaju moraju biti prihvaćena neka rješenja koja će značiti činjenično priznanje kosovske nezavisnosti, javlja BETA.

Takvo priznanje nezavisnosti Kosova podrazumijevalo bi, pored ostalog, prihvaćanje članstva Kosova u UN-u i međunarodnim organizacijama, i to je ono što će Srbija do završetka pregovora o članstvu u EU morati ispuniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.