Njemački političari traže da se američkog veleposlanika izbaci iz zemlje

Foto: EPA

INTERVJU u kojem Richard Grenell, novi američki veleposlanik u Njemačkoj kojeg je postavio Donald Trump, sugerira da će podržavati njemačke i europske nacionaliste, izazvao je skandal u toj zemlji. Neki njemački političari čak su izravno ili neizravno zatražili da ga se izbaci iz Njemačke. 

>> Američki veleposlanik intervjuom izazvao skandal u Njemačkoj

"Apsolutno želim osnažiti konzervativce diljem Europe i njihove vođe", rekao je Grenell, koji je postao veleposlanik tek prošlog mjeseca, u intervjuu za britanski ogranak američkog nacionalističko-populističkog portala Breitbart.

Uslijedila je žestoka reakcija, budući da se po diplomatskim protokolima veleposlanik ne bi smio miješati u unutarnju politiku zemlje domaćina, pogotovo ne zauzimati stranu pojedinih političkih opcija u toj zemlji. 

>> Kreće li Trump u rušenje Europske unije?

"Da to napravi njemački veleposlanik u Washingtonu, odmah bi bio izbačen"

"Grenell se ne ponaša kao diplomat, nego kao krajnje desničarski kolonijalni časnik", rekao je Martin Schulz, zastupnik u Bundestagu, kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) za kancelara i bivši predsjednik Europskog parlamenta.

"Ono što ovaj čovjek radi jedinstveno je u povijesti diplomacije. Da njemački veleposlanik u Washingtonu kaže da je tu kako bi osnaživao demokrate, odmah bi bio izbačen", znakovito je dodao donedavni lider socijaldemokrata.

Kritikama se pridružio šef SPD-a u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, komentirajući kako bi veleposlanik trebao biti "diplomatski predstavnik svoje zemlje, ne izborni borac za desničarske stranke".

"Europski građani ne trebaju Trumpova vazala da im kaže za koga da glasaju"

"Europski građani ne trebaju Trumpova vazala da im kaže za koga da glasaju. Američkom veleposlaniku koji se miješa u demokratski proces do te mjere jednostavno nije mjesto (na tom položaju)", bio je vrlo oštar zastupnik SPD-a Thorsten Schäfer-Gümbel.

"Ako ljudi poput američkog veleposlanika Richarda Grenella vjeruju da mogu diktirati poput vlastelina tko vlada u Europi a tko ne, oni ne mogu ostati u Europi kao diplomati", još je oštrija bila Sahra Wagenknecht, supredsjednica socijalističke stranke Ljevica. Njemačka vlada zatražila je pak od američke vlade da pojasni izjave svog veleposlanika u Berlinu.

Grenell se u međuvremenu pokušao opravdati. "Ideja da bih podržavao kandidate ili stranke je smiješna. Stojim iza svog komentara da doživljavamo buđenje tihe većine - onih koji odbacuju elite i njihovog balona. Koje vodi Trump", napisao je američki veleposlanik na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.