Njemački poslodavci planiraju srezati zapošljavanja. Nisu isključeni ni otkazi

Ilustracija: EPA

Poslodavci u Njemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u veljači, a u idućim mjesecima moguća su i otpuštanja, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifo. Ifoov indeks zapošljavanja pao je u veljači za 0.6 bodova u odnosu na siječanj, na 94.9 bodova, objavio je jučer institut.

"Gospodarstvo je tako letargično da tvrtke odgađaju zapošljavanje novih ljudi. Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja", rekao je voditelj istraživanja u Ifou Klaus Wohlrabe.

Tempo zapošljavanja zamjetno usporio

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mjesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u njemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sjedištem u Münchenu. Trgovci na malo odgađaju planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru uteg je teška poslovna situacija.

Vrijednost indeksa za uslužni sektor još je uvijek blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja zamjetno je usporio, navode u institutu. Svijetla je točka sektor IT usluga i konzultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanjenim tempom, dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.