Njemački predsjednik: Tanzanijo, molim za oprost

Foto: EPA

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ispričao se u Tanzaniji potomcima nekoliko stotina tisuća žrtava kolonijalnog nasilja, oko sto godina nakon okončanja njemačke kolonijalne vladavine u istočnoj Africi.

"Kao njemački savezni predsjednik, želim zamoliti za oprost za ono što su Nijemci učinili vašim precima", rekao je Steinmeier danas tijekom posjeta tanzanijskom gradu Songei. On je potomcima poručio da se Njemačka spremna zajedno uhvatiti u koštac s prošlošću, a njegove su riječi naišle na aplauz odobravanja.

Drugog dana posjeta Tanzaniji, Steinmeier se sastao s obitelji čijeg su pretka, poglavicu Songeu Mbana, te još 66 ostalih vođa smaknule njemačke kolonijalne vlasti 1906. godine. Songea Mbano je danas priznati nacionalni heroj.

U ratu Maji Maji poginulo je do 300 tisuća ljudi

Njemačka je u istočnoj Africi brutalno gušila ustanke domicilnog stanovništva. Prema tanzanijskim procjenama, u ratu Maji Maji, koji se vodio od 1905. do 1907., poginulo je do 300.000 ljudi. Steinmeier je posjetio muzej Maji Maji u Songei.

Njemačka kolonijalna prošlost okončana je 1918. porazom Njemačkog carstva u Prvom svjetskom ratu. Susret njemačkog predsjednika s potomcima ubijenih održao se bez prisutnosti novinara.

"Pridružujem vam se u žalovanju za poglavicom Songeom i svima koji su pogubljeni. Klanjam se pred žrtvama njemačke kolonijalne vladavine", poručio je njemački predsjednik.