Njemački proizvođač oružja želi duplo veći prihod u 2026.

Foto: EPA

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall objavio je da namjerava udvostručiti prihod do 2026. godine, računajući na veća izdvajanja europskih vlada za obranu i na modernizaciju zastarjelih arsenala. Do 2026. prihod bi trebao dosegnuti 13 do 14 milijardi eura, objavila je kompanija u prezentaciji pod naslovom "Osiguravanje budućnosti" i porukom "Svijet je nesiguran i mi preuzimamo odgovornost".

To bi značilo da bi im prihod do 2026. trebao rasti oko 20 posto godišnje, s obzirom na prognoziranih 7.4 do 7.6 milijardi eura u ovoj godini. Lani je iznosio 6.4 milijardi eura. Dosadašnja srednjoročna prognoza za razdoblje od 2022. do 2025. predviđala je godišnji rast prihoda za 17 posto.

Rheinmetall proizvodi i autodijelove

Glavni Rheinmetallov odjel za proizvodnju oružja u Düsseldorfu trebao bi u 2026. uprihoditi oko 11 milijardi eura i zadržati poziciju glavnog izvora prihoda, procjenjuju u kompaniji. Rheinmetall proizvodi i dijelove za automobile.

Njemačka i druge europske zemlje značajno su povećale potrošnju na vojsku u reakciji na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je iz temelja izmijenila dugogodišnje pretpostavke mnogih zemalja o obrambenim aranžmanima u Europi. Zemlje istodobno šalju oružje u Ukrajinu, uključujući i ono koje proizvodi Rheinmetall.