Njemački Zeleni biraju novo vodstvo

Foto: EPA

U PETAK u Berlinu započinje konvencija vladajuće stranke Zelenih na kojoj bi se trebalo izabrati novo stranačko vodstvo.

Dosadašnji predsjednički dvojac, Annalena Baerbock i Robert Habeck, koji su u novoj koalicijskoj vladi postali ministri vanjskih poslova i gospodarstva, povlače se sa čela stranke, sukladno pravilima o razdvajanju stranačkih i vladinih funkcija.

Tko su najizgledniji kandidati za preuzimanje stranke?

Najizgledniji kandidati za preuzimanje predsjedništva su dosadašnji vanjskopolitički glasnogovornik Zelenih Omid Nouripour i dopredsjednica Ricarda Lang.

Izbor predsjednika će na online konvenciji biti u subotu. 

Prema analitičarima, pred novim vodstvom se nalazi teška zadaća usklađivanja stranačkih smjernica i kompromisa koje iziskuje rad u novoj vladi sa socijaldemokratima i liberalima.

Nesuglasice s liberalima

S liberalima postoje nesuglasice u vezi s klimatskim smjernicama vlade, a u vanjskoj politici, osobito u odnosu prema Rusiji, Zeleni teže oštrijem kursu od socijaldemokrata i kancelara Olafa Schulza.

Uoči prošlogodišnjih izbora, Zeleni su dugo vodili u anketama, ali su na kraju ostvarili 14.8 posto glasova i bili treća stranka po snazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.