Njemačko državno odvjetništvo počelo s istragom protiv oca manijaka iz Winnendena

KAO ŠTO je najavljeno, otac Tima Kretschmera, manijaka koji je prošlog tjedna u ubilačkom pohodu smaknuo 17 ljudi, snosit će kaznene posljedice. Njemačko državo odvjetništvo pokrenulo je istražni postupak protiv njega zbog nepridržavanja zakona o oružju.

Psihički bolesni Kretschmer došao je do oružja kojim je počinio svoje zločine u sobi svog oca, koji je član streljačkog kluba i ima impresivnu kućnu kolekciju vatrenog oružja. Osim toga, otac je Tima Kretschmera navodno naučio pucati kad je Tim imao samo 10 godina. I jedno i drugo su prekršaji protiv njemačkog zakona o oružju.

Prekršaji protiv zakona o oružju nisu pretjerano ozbiljni. U najgorem slučaju, stariji Kretschmer može dobiti kaznu od 10 tisuća eura i zapljenu oružja koje posjeduje. Ono zbog čega treba biti zabrinut je istraga o tome može li mu se suditi za ubojstvo iz nehaja.

Moguće je 5 godina zatvora

Pri tome će najvažnije biti utvrditi je li otac primijetio da je Tim zbog psihičke bolesti izgubio mentalne inhibicije za počiniti umorstva. Ukoliko je to uvidio, a nije učinio ništa da ga spriječi, može mu se suditi za ubojstvo iz nehaja. Taj zločin nosi kaznu od 5 godina zatvora.

Lorenz Böllinger, profesor prava iz Berlina, smatra kako Timovi roditelji u svakom slučaju imaju odgovornost kao skrbnici. U slučajevima psihičkih poremećaja djece, ta se odgovornost dodatno povećava, rekao je Böllinger njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Istodobno, nastavlja se ispitivanje učenika koji su preživjeli Kretschmerov krvavi pohod. Dobar dio učenika još je uvijek duboko traumatiziran i prima psihološku pomoć. Do kraja ovog tjedna su oslobođeni nastave, ali su se neki dobrovoljno pojavili na nastavi, koja se ne održava u školi (školu je, kao mjesto zločina, zapečatila policija), nego u privremenim dvoranama.

F.M.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.