Njemačkom AfD-u zabranjen pristup komemoraciji za žrtve Holokausta

Foto: Hina/EPA

UPRAVA spomen-područja koncentracijskog logora Buchenwald proglasila je zastupnike desne, populistički orijentirane Alternative za Njemačku (AfD) nepoželjnima na ovogodišnjoj komemoraciji za žrtve Holokausta, priopćeno je danas.

"Zaklada Buchenwald i Mittelbau-Dora smatra da predstavnici AfD-a ne mogu sudjelovati na komemoracijama na spomen-područjima toliko dugo dok se vjerodostojno ne ograde od antidemokratskih, povijesno-revizionističkih i huškačkih pozicija unutar vlastite stranke", stoji u priopćenju uprave. Komemoracija u Buchenwaldu bi se trebala održati danas.

Nabrojili primjere revizionizma AfD-ovih političara o Holokaustu

U priopćenju se nabrajaju brojni primjeri u kojma su političari AfD-a iznosili ocjene koje idu u smjeru revizionizma, a posebice se ističu istupi predsjednika ogranka AfD-a za saveznu pokrajinu Tirinška Björna Höckea, koji je ujedno i predvodnik ekstremno desnog krila stranke. On je u nekoliko navrata zatražio "obrat od 180 stupnjeva" kada je u pitanju povijesno sjećanje na nacionalsocijalizam, a spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu nazvao "sramotnim spomenikom". 

U priopćenju se navodi i da je predsjednik AfD-a Alexander Gauland još prošlog vikenda prisustvovao sastanku jedne radikalno desne skupine.

AfD za Tirinšku je izrazio čuđenja zbog reakcije Uprave spomen-područja Buchenwald. "Mi smo proteklih godina pokazali da nam je važno da se žrtve nacionalsocijalizma ne instrumentaliziraju u političke svrhe", priopćio je zastupnički klub AfD-a u parlamentu Tirinške, savezne zemlje u kojoj se nalazi Buchenwald. 

Njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka odnedavno prati djelovanje AfD-a zbog ekstremno desnih i antidemokratskih stajališta. 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja, u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u Holokaustu u doba nacizma.

U nedjelju će se, kao i svake godine, diljem Njemačke održati brojne komemoracije u spomen na žrtve Holokausta.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.