Njonjo: Moramo postići dogovor barem s dijelom oporbe za izbor ustavnih sudaca

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Predsjednik sabora Gordan Jandroković izjavio je kako je za izbor deset novih sudaca Ustavnog suda potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika pa za to vladajući moraju postići dogovor barem s dijelom oporbe.

"Da bi se izabrali suci potrebna je dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru, dakle, nije dovoljna samo parlamentarna većina nego moramo imati više od sto zastupnika. Zato moramo postići dogovor s barem dijelom oporbe", rekao je Jandroković novinarima na znanstvenom kongresu u Splitu.

"U pregovore o izboru ustavnih sudaca bit će uključeni svi, tako i DP"

Na upit hoće li se HDZ o izboru novih sudaca Ustavnog suda dogovarati s Domovinskim pokretom (DP) poručio je da će u pregovore biti uključeni svi, pa tako i DP.

Podsjetio je kako je za izbor sudaca Ustavnog suda saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspisao javni poziv te je krenuo rok od 30 dana u kojem će se javiti kandidati. Nakon toga će biti obavljen intervju s kandidatima za tu funkciju.

"Očekujem da će DP-ovi ministri u sljedećem razdoblju dublje ući u materiju i pokazati sve što znaju"

Upitan kako su se snašli novi ministri iz DP-a odgovorio je kako mu se čini da za sada solidno funkcioniraju. No, očekuje da će u idućem razdoblju "dublje ući u materiju i pokazati sve što znaju". "Nema više onih sto dana pauze, kao što je to bilo nekada. Danas se odmah kreće 'u glavu'", kazao je.

Jandroković je u Splitu otvorio znanstveni kongres “13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine”.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.