Norveška pretekla Rusiju, postala glavni dobavljač plina Europi. Isporuke pale, ali..

Foto: EPA

Norveški izvoz prirodnog plina cjevovodima u Europu pao je u 2023. godini za 6.7 posto zbog radova na održavanju, ali u prosincu dosegnuo je rekordnu razinu, objavio je danas operater plinovodnog sustava Gassco. Gassco je lani Europi isporučio 109.1 milijardu kubičnih metara plina mrežom cjevovoda dugom 8800 kilometara, rečeno je Reutersu. U 2022. isporučili su 116.9 milijardi kubičnih metara.

Podatak za 2023. nije do sada bio poznat javnosti, napominje Reuters. U prosincu isporuke su dosegnule novi mjesečni rekord od 11.1 milijardu kubičnih metara, uz stabilnu proizvodnju, dostupnost pogona za preradu i postojanu potražnju. 

"Prosinac je bio fantastičan"

"Prosinac je bio fantastičan za proizvodnju u norveškom epikontinentalnom pojasu", rekao je za Reuters Alfred Skaar Hansen, potpredsjednik Gassca za rad sustava Gassca. Epikontinentalni pojas obuhvaća morsko dno i podzemlje izvan teritorijalnoga mora.

Norveška je 2022. pretekla Rusiju i postala glavni europski dobavljač plina. Gassco je najavio opsežnije radove na održavanju u 2023. godini koji su odgođeni u godini ranije kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost kapaciteta mreže i izvoznih terminala.

U takvim je uvjetima opskrba Europe plinovodima pala u razdoblju od siječnja do kolovoza za 6.4 posto, a u rujnu proizvodnja se spustila na najnižu razinu u četiri godine.