Nova akcija umjetnika u centru Splita, donijeli su kamenje iz palače za šefa konzervatora

Foto: Index

UDRUGA Adria Art Annale i Radnička fronta danas su imali novu akciju. Nakon što su prošlog tjedna pred sjedište splitske gradske uprave donijeli šut kojim ih je zasuo investitor hotela u Dioklecijanovoj ulici Darko Miladin, danas su pred Konzervatorski odjel u Splitu donijeli kamenje iz palače iz 15. stoljeća. Tvrde da ga je Miladin iskoristio za zidanje prolaza do prostorije oko koje se s njim spore.


 
Nisu samo performansi, umjetnici prijavili pročelnika i šefa konzervatora

Kao što su pred Banovinom istaknuli natpis "Znak pažnje za Ivicu Pavića", radi se, naime, o pročelniku za gradsku imovinu kojeg umjetnici okrivljuju za pogodovanje Darku Miladinu, danas su pred Konzervatorskim odjelom razvili natpis "Kaznena odgovornost Radoslava Bužančića". Poruka je upućenu pročelniku Zavoda koji, ističu u udruzi AAA, nije reagirao unatoč tome što je obaviješten da Miladin ruje po kulturnom dobru. Državnom odvjetništvu prijavili su i jednog i drugog.

Akcija nije protekla nezapaženo. Umjetnike i aktiviste cijelo je vrijeme pod nadzorom držao komunalni redar. Zaprijetio je da će zvati policiju kada su počeli stavljati kamenje pred ulaz u Konzervatorski odjel.

Antej Jelenić, predsjednik Udruge AAA, požalio nam se kako su u Konzervatorskom odjelu ignorirali njihovo traženje za dokumentaciju vezanu za sam slučaj i da im nisu dali odgovor u propisanom roku od 15 dana. Jelenić i Zoran Burić iz Radničke fronte predali su na protokol Konzervatorskog odjela kameni artefakt, jedan od mnogih koje su danas donijeli iz svoje prostorije u Dioklecijanovoj ulici.

U subotu ponovno zauzimanje prostora

Jelenić nam je kazao kako se nada da će novi gradonačelnik Andro Krstulović Opara imati za njih sluha. A ako se ništa ne napravi do subote, ponovno će pokušati zauzeti prostoriju koju drži Miladin. 

Krajem prošle godine dogovorili su se da Miladin prostoriju obnovi jer ulazi u njegov hotel. Do problema je došlo nakon što je Miladin podigao zid u vratima koja su vodila do prostorije. Miladin tvrdi da je htio ograditi gradilište, Jelenića i drugove to obrazloženje nije zadovoljilo. Već mjesec dana traju velike napetosti, umjetnici i aktivisti Radničke fronte nekoliko puta su pokušali probiti prolaz, no Miladin ga je svaki put iznova sagradio.

Grad Split izdao je Miladinu nalog da prostoriju vrati u prvobitno stanje, no bez nekog efekta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.