Nova frakcija talibana tvrdi da podržava mir i ženska prava

Foto: Hina

U AFGANISTANU se pojavila nova frakcija talibana koja je jučer rekla da je spremna na mirovne pregovore s vladom i da podržava pravo žena na rad i edukaciju.

"Mi smo sada shvatili da prema islamskom sustavu prava svih ljudskih bića – muškaraca i žena – moraju biti implementirana 100 posto," rekao je Abdul Manan Niazi, zamjenik čelnika nove frakcije u intervjuu za BBC.

Nova skupina se pojavila prošlog tjedna na sastanku talibanskih boraca u provinciji Farah na zapadu zemlje i kao vođu izabrala bivšeg talibanskog guvernera Mohammada Rasoola. Nejasno je kakvu podršku uživaju "umjereni talibani", ali oni predstavljaju direktan izazov Akhtaru Mohammadi Mansouru koji je ulogu vrhovnog talibanskog vođe preuzeo od pokojnog Mohammada Omara.

Washington Post piše da je nova frakcija još jedan u nizu znakova o produbljivanju raskola unutar fundamentalista koji se postojano fragmentiraju od početka godine. Dio talibanskih zapovjednika se otrgnuo vodstvu čija je jezgra u pakistanskom gradu Quetta i provodi nezavisne operacije. Drugi su se priklonili Islamskoj državi, a dezintegracija je ubrzana nakon smrti Omara.

Prvi formalni raskol od začetka pokreta

Vjeruje se da je nova frakcija, navodno ispunjenja utjecajnim talibanima, prvi formalni raskol unutar skupine otkad je talibanski pokret začet u 1990-im godinama. Novi lider Rasool je prije služio kao guverner u provincijama Farah i Nimroz, a s vlasti je svrgnut u američkim operacijama nakon terorističkih napada od 11. rujna.      

U jučerašnjem intervjuu za BBC, Niazi je novu frakciju portretirao kao otvoreniju od fundamentalističke talibanske jezgre. On je pozvao na prekid sukoba između Afganistanaca i rekao da ne podržava samoubilačke napade na političke ili civilne ciljeve.

"Od sada, mi Afganistanci nismo skloni traženju osvete," rekao je. "Mi najavljujemo svim Afganistancima da je dosta i da moramo staviti na stranu bratoubojstvo (fratricid). Idemo pronaći izvor rata u Afganistanu, otkriti odakle on dolazi i kako ga  zaustaviti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.