LOKALNI IZBORI

Ima 33 godine, porazila je Beljakovog čovjeka i preuzela Samobor. Pričali smo s njom

Foto: Press

PETRA ŠKROBOT nova je gradonačelnica Samobora. Kandidatkinja stranke Fokus, ekonomistica i predsjednica samoborskog ogranka stranke pobijedila je u drugom krugu lokalnih izbora i postala gradonačelnica Samobora. S 1556 glasova više pobijedila je nasljednika Kreše Beljaka, čelnog čovjeka HSS-a Samobor Željka Staneca. Tako je Samobor dobio jedinu ženu na takvom mjestu u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

Glavni razlozi njene kandidature bili su, kako navodi, neispunjena obećanja i neprestano propadanje grada pod dosadašnjom vlašću, što stvara sve veće nezadovoljstvo među građanima. Rođena je Samoborka i navodi kako želi unaprijediti svoj grad, na ponos svih građana. U kampanji je isticala kako želi "probuditi Samobor, koji spava 12-godišnji san, i razviti njegov potencijal u bolji i napredniji grad".

Tridesettrogodišnjakinja na čelu grada

Škrobot je rođena 1988. godine, a u njezinoj biografiji stoji kako dolazi iz samoborske obitelji te da je i sama rođena Samoborka, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

"Završila je preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je obranila i doktorat. Publicirala je velik broj znanstvenih i stručnih radova. Dobitnica je Rektorove i Dekanove nagrade. Po završetku studija radila je u odjelu nabave (Brodosplit, projekt Obalnih ophodnih brodova za MORH), a nakon toga u tvrtki Eurocom kao Key Account Manager.  Radila je i kao vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u izvođenju nastave na Katedri za trgovinu. Godine 2016. počinje raditi kao suradnica na projektu "Potencijali i prepreke razvoja socijalnih supermarketa u Srednjoj i Istočnoj Europi", financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Sudjelovala je u izvođenju nastave na nekoliko kolegija te je radila na brojnim projektima. Osnivačica je FOKUS-a Samobor, volonterka je, sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama, a u slobodno vrijeme najviše voli putovati", stoji u njezinoj biografiji.

Petra Škrobot za Index je dala intervju u kojem nam je otkrila planove za Samobor.

O pobjedi na izborima: Mnogi su bili skeptični, ali Samoborci su pokazali da su moderan grad i dali su povjerenje mladoj ženi

Odmah na početku razgovora istaknula je kako su mnogi bili skeptični u njenu pobjedu na izborima.

"Kad idete igrati utakmicu, očekujete pobjedu. Neki nisu očekivali da ću ja pobijediti, mnogi su bili skeptični, očekivali su određen broj glasova, ali ne i pobjedu. No ja sam otpočetka bila optimist. Prva sam gradonačelnica u povijesti Samobora, i još sam k tome došla nakon 12 godina vlasti Kreše Beljaka. Samoborci su na izborima pokazali da su moderan grad i da žele promjenu, uz to su dali i povjerenje grada meni kao mladoj ženi", kazala je Škrobot za Index.

Na pitanje kad će preuzeti gradsku upravu, navodi kako je najizglednije da će se to dogoditi sljedeći tjedan.

O prvim potezima: Krećemo s revizijom

Baš kao što je i nova zagrebačka vlast na čelu s novim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem najavila da prvo kreće s revizijom, isto planira i Škrobot sa Samoborom.

"Krećemo s revizijom, moramo se upoznati sa stvarnim stanjem u gradu. Potom kreću razgovori s pročelnicima, zaposlenicima, planiramo napraviti reorganizaciju gradske uprave", kazala nam je Škrobot.

Na pitanje znači li to smanjivanje broja gradskih ureda, kazala je kako o smanjivanju broja ureda ne može govoriti dok ne vidi realno stanje u gradu pa će potom, kaže, donijeti odluku.

"Svašta je moguće, zato i radimo reviziju", naglasila je.

O glavnim problemima grada: Imamo najskuplji i najlošiji javni prijevoz

Na pitanje koji problemi najviše muče stanovnike Samobora i što planira poduzeti kako bi se kvaliteta života u tom gradu poboljšala, kazala je kako se hitno mora riješiti pitanje javnog prijevoza.

"Imamo velik problem s tim jer imamo jedan od najskupljih i najlošijih javnih prijevoza u zemlji. Aktualna vlast je pokrenula natječaj za novog koncesionara javnog prijevoza i prvo moramo vidjeti što je s tim. Znamo da je već došla zbog žalba na natječaj. Kratkoročno rješenje nam je povezati Samobor s Podsusedom. Recimo, Sveta Nedelja je uvela besplatnu liniji do Podsuseda, a mi bismo je produžili do Samobora. Dakle osigurali bismo Samoborcima besplatnu liniju do Podsuseda, ali to bi bilo kratkoročno rješenje. Dugoročno bi bila izrada analize gradskih linija. Želimo uvesti druge linije, odabrati koncesionara za iste te poboljšati postojeće", kazala je Škrobot za Index.

Napominje kako je dosadašnja gradska vlast obećala da će 1. travnja uvesti besplatan javni prijevoz, ali to se, kako je istaknula, nije dogodilo.

Javni prijevoz je, kaže, najveća boljka Samoboraca.

"Primjera radi, oko 600-tinjak kuna stoji mjesečni pokaz Samobor-Zagreb. Od Bregane do Zagreba povratna karta košta 80 kuna. Imamo najskuplji javni prijevoz. Nakon što riješimo problem javnog prijevoza, moramo pod hitno krenuti u prijavljivanje projekata za dobivanje sredstava iz EU fondova, rokovi su nam do 2027. godine. Moramo vidjeti što je u tijeku i s čim ćemo krenuti", kazala je.

O nedostatku vrtića i škola: Trebamo raditi na nadogradnji postojećih škola

Govorila je i o problemima s vrtićima i školama, za koje navodi da ih je premalo.

"Imamo problema i s mjestima u dječjim vrtićima, premalo ih je. Definitivno ćemo pokušati povući novac iz EU fondova za novi vrtić. Što se tiče škola, i tu nam fali kapaciteta, aktualna vlast je rekla u kampanji da kreće obnova jednog prostora na prostoru bivše vojarne i da bi se ondje trebalo preseliti nekoliko razreda iz jedne škole. Međutim nama nedostaje još kapaciteta. Dugoročno ćemo trebati raditi na nadogradnji postojećih škola ili čak izgradnji jedne nove škole, no to je dugoročno gledano", rekla nam je Škrobot.

O poduzetnicima: Rasteretit ćemo ih kroz razne olakšice

Osvrnula se i na poduzetnike navodeći kako im je želja olakšati poslovanje obrtnicima i poduzetnicima, a planiraju privući i nove investitore na to područje. Sve to planiraju raznim poreznim olakšicama.

"U Samoboru planiramo rasteretiti poduzetnike, kreativne industrije i proizvodnju, pokušat ćemo kroz razna rasterećenja privući nove investitore. Postojeći poduzetnici voljni su širiti poslovanje na području Samobora pa im želimo pomoći u tome. Cilj nam je biti podrška poduzetnicima i obrtnicima. U gradu postoji ured koji bi trebao pomagati poduzetnicima prilikom pripreme projekata za dobivanje novaca iz EU fondova. Međutim nije postojala dobra suradnja između njih. Nije se pružala potrebna podrška poduzetnicima na način da se za njih odradio taj posao", objasnila je Škrobot.

Također je navela kako im je cilj smanjiti iznos za komunalnu naknadu i komunalni doprinos. Za koliko točno posto od sadašnjeg iznosa, nije znala reći.

 

O turizmu: Želimo potaknuti povratak obrtnika i povezati ih s turizmom, poznati smo po kristalu

U planu im je poraditi na turističkom potencijalu i brendiranju grada, a žele privući što više posjetitelja iz Zagreba.

"Planiramo se pozabaviti turističkim manifestacijama, a da bismo to mogli moramo prvo krenuti rješavati imovinsko-pravne odnose u starom gradu, kako bismo mogli aplicirati za dobivanje sredstava iz EU fondova za obnove. Recimo u Perkovčevoj ulici imamo dosta praznih prostora. To je prije bila obrtnička ulica, koja je sad ulica duhova. Ne gledamo na to samo kroz turistički potencijal već zaista želimo ondje vratiti stare obrte i potaknuti poduzetništvo", istaknula je.

Na pitanje misli li da je moguće potaknuti povratak starih obrta u grad rekla je kako oni vjeruju da je to moguće.

"Ljude trebamo potaknuti da se vrate u Perkovčevu te ih povezati s turističkom ponudom. Recimo Samobor je poznat po izradi kristala. Još uvijek su nam ostali i medičari, no trebamo ih više istaknuti u ponudi grada. Imali smo čak i kožare, postolare, pa bismo probali i njih vratiti. Želimo ih potaknuti kroz razne olakšice te ih također uključiti u turističku ponudu grada. Želimo da prezentiraju svoje sadržaje, da imaju razne radionice te da se ne bave samo prodajom svog proizvoda već da posjetitelju priušte cijeli događaj, novo iskustvo", istaknula je Škrobot.

U planu im je pokretanje i besplatne autobusne linije tijekom vikenda od Zagreba prema Samoboru i natrag.

"Želimo da nam Zagrepčani dolaze u još većem broju, planiramo više raditi na brendiranju mjesta, želimo uvesti dodatne sadržaje za izletnike i turiste", istaknula je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.