Nova knjiga o Hitleru: "Cijela nacistička Njemačka bila je nadrogirana"

Screenshot: YouTube

AUTOR knjige "Blitzed: Droge u Trećem Reichu", novinar i pisac Norman Ohler, vjeruje da je cijeli Treći Reich doslovno bio u "promijenjenom stanju svijesti", piše New York Times.

Od radnika u tvornicama do domaćica, od poslovnih ljudi do članova SS-a, skoro cijeli je narod barem u jednom trenutku bio pod utjecajem neke droge, piše Ohler.

Pervitin: "Nacizam u obliku pilule" dijelio se čitavoj populaciji

Najpopularnija je bila tableta Pervitin, srodna metamfetaminima. U Hitlerovom slučaju, metamfetaminima su se, između ostalog, dodavani kokain, steroidi i spolni hormoni.

Pervitin je 1937. sintetizirao glavni kemičar tvrtke Temmler Fritz Hauschild i zatim unajmio stručnjake za promidžbu koji su lijepili plakate s drogom na tramvaje i autobuse.

Doktori su dobivali besplatne pošiljke Pervitina i nagovarali su ih da eksperimentiraju na sebi samima. Tvrtka Temmler uskoro je slala na tržište milijune tableta na tjedan.

"Pervitin čini vojsku superiornom"

Pervitin se dijelio svima za svaku moguću bolest - depresiju, vrtoglavicu, probleme s mišićima, seksualne probleme. Uzrokovao je euforiju, pojačano samopouzdanje, oštru koncentraciju i budnost.

Zbog učinaka je bio osobito koristan vojsci, a vojni doktori su ga naveliko hvalili: "Sigurni smo da je vojska pod utjecajem Pervitina superiorna".

"Hitler je bio teški ovisnik"


Ohler tvrdi da je i sam Hitler bio teški ovisnik o drogama, kojemu je osobni doktor Theodor Morell svakodnevno ubrizgavao skoro smrtonosne doze.

Počeo je s multivitaminima za energiju, ali do 1941. Hitler je uzimao steroide i hormonalne preparate dobivene od svinjske jetre i iznutrica drugih životinja.

"Svakodnevno je uzimao koktel od oko 80 droga"


Morell mu je od 1943. počeo davati i Eukodal, farmaceutski srodan heroinu. Na kraju je Hitler bio ovisan o koktelu od oko 80 droga, a više od desetak ih je bilo psihoaktivno.

Prema Ohleru, Eukodal je bio glavni uzrok Hitlerovom prevelikom samopouzdanju i lošim procjenama vojne taktike pri kraju rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.