Nova masovna uhićenja u Turskoj: Vlada se bori protiv "tajnih imama paralelne države"

Screenshot: YouTube

VIŠE od 1000 civila je privedeno zbog sumnje da su "tajni imami" te više od 9000 policajaca suspendirano u samo jednom danu u Turskoj, javljaju svjetski mediji.

Privedeni su optuženi za tajno podupiranje klerika Gulena kojeg vlast optužuje za organizaciju neuspjelog vojnog udara u srpnju. Civili i policija na strani Gulena navodno su zajedno stvorili "paralelnu državu" protiv koje se predsjednik Erdogan bori.

U borbi protiv "paralelne države" privedeno 45 000 i otpušteno 130 000 ljudi

Od pokušaja vojnog udara privedeno je oko 45 000 ljudi, a jučerašnje racije bile su prvi veliki val uhićenja od referenduma 16. travnja kojim je Erdogan dobio sve izvršne ovlasti u državi te ukinuo funkciju premijera.

Iako opozicija još uvijek poriče legitimnost rezultata referenduma, a njihove tvrdnje podupiru i mnogi promatrači, Erdogan je izjavio da je za njega rezultat konačan.

Dva dana nakon referenduma produžio je izvanredno stanje u državi za još tri mjeseca nakon prethodnih 9 mjeseci. U "velikom čišćenju" države od navodnih "tajnih Gulenovih imama" otpušteno je oko 130 000 ljudi.

Privedeno i 38 aktivista opozicije koji su upozoravali na prevaru na referendumu

Nisu uhićivani samo "tajni imami", već i mnogi ljevičari, liberali, novinari, vojnici, suci, odvjetnici, nastavnici i akademici. Neki su uhićeni ili otpušteni samo zato što su im djeca išla u škole u vlasništvu Gulena ili su imali otvorene račune u njegovim bankama.

Jučer je također privedeno 38 aktivista opozicije koji su prošli tjedan ispitani zbog povezanosti s prosvjedima oko izborne prevare na referendumu.

Erdoganov vladajući AKP bio je pun gulenista, dok su dvojica vođa bili odani saveznici. Razmjeri uhićenja pripadnika "paralelne države" zabrinuli su i Europu koja je nedavno izjavila da Turska nakon ovakvog rezultata referenduma nikako ne može postati punopravna članica Europske unije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.