Nova procjena američkog instituta: Hrvatska će do 1. srpnja imati 8000 mrtvih

Foto: IHME

NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj, prema kojima bi do srpnja u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti više od 8 tisuća ljudi.

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

IMHE, inače, svoje projekcije bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, a predviđa da će u Hrvatskoj trenutna brojka od 5872 preminule osobe s koronavirusom do 1. srpnja narasti do 8044. Prije dva tjedna procjena broja umrlih za taj datum bila je 7126, a prije toga 6541.

Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će krajem travnja i u prvom dijelu svibnja, kad će dnevna brojka preminulih u Hrvatskoj biti preko četrdeset, dok bi u funkciji mogli biti i do tri stotine respiratora. Za sredinu travnja predviđaju nam i oko tri tisuće novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u lipnju.

Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski. Model tako predviđa i situaciju u kojoj bi se svi pridržavali mjere nošenja maski, a u toj situaciji bi značajan pad broja novih zaraza počeo već sredinom travnja. 

Ipak, projekcija je takva da broj slučajeva značajno pada tek u lipnju. 

Važno je istaknuti kako je IHME već jednom ispravljao svoje projekcije za Hrvatsku.

>> Amerikanci objavili nove procjene o broju umrlih za Hrvatsku. Jednom su pogriješili

Krajem lipnja su objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predviđali da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtvih od korone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.