Nove civilne žrtve u napadima NATO-a u Afganistanu

DESET je civila poginulo u današnjim zračnim napadima NATO snaga na navodne talibanske ciljeve u pokrajini Takhar na sjeveroistoku Afganistana, javili su lokalni mediji.

Među poginulima su volonteri koji su bili angažirani u predizbornoj kampanji Abdula Wahida Khorazanija, jednog od kandidata uoči parlamentarnih izbora raspisanih za 18. rujna. I sam Khorazani je ozlijeđen u napadu, no NATO tvrdi da su cilj napada bili militanti, a ne civili. Predstavnici lokalne provincijske vlade optužuju NATO da napad nisu dobro organizirali niti uskladili sa aktivnostima afganistanske vojske na tlu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai oštro je osudio najnoviju pogibiju civila, koja se dogodila na dan njegovog službenog susreta sa američkim ministrom obrane Robertom Gatesom. NATO-ov stožer u Afganistanu objavio je da istražuje okolnosti slučaja, a u priopćenju se navodi da je kolona vozila, koja je napadnuta iz zraka i za koju se vjerovalo da su se njome kretali talibani, bila znatno udaljena od naseljenih mjesta, te da je kolona napadnuta nakon višednevnog praćenja grupe talibanskih militanata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.