Novi grčki premijer: Glavna zadaća nove vlade bit će provedba europskog plana

NAKON nekoliko dana pregovora grčki stranački vođe su se dogovorili da će novi premijer biti bivši potpredsjednika Europske centralne banke Lucas Papademos.

Iz Ureda grčkog predsjednika je stigla potvrda da je Papademos izabran za novog premijera. Vođe tri najveće grčke stranke su se sastali sa grčkim predsjednikom kako bi formirali vladu nacionalnog jedinstva. Grci se nadaju kako će izbor novog premijera donijeti stabilnost u vremenu prolaska kroz tešku kreditnu krizu.

Nova vlada priseže sutra točno u podne

Papademos će biti na čelu prijelazne vlade koja treba osigurati da Grčka dobije zadnju ratu pomoći od EU-a i MMF-a te da im se odobri novi paket pomoći od država eurozone i MMF-a u iznosu od 130 milijardi eura.

"Predsjednik je naložio Lucasu Papademosu da formira novu vladu, nakon što su mu na sastanku svoje prijedloge dali politički vođe", priopćeno je iz predsjedničkog ureda nakon sastanka političkih lidera i Papademosa. Nova vlada će prisegnuti pred parlamentom sutra točno u podne.

"Glavna zadaća nove vlade bit će provedba europskog plana"

"Glavna zadaća nove vlade bit će provedba europskog plana za izvlačenje države iz dugova i pozvao je na širu potporu koaliciji", kazao je to Papademos u svom prvom obraćanju javnosti.

Ocijenio je i kako je grčko gospodarstvo suočeno s golemim problemima unatoč poduzetim naporima te da su pred Grčkoj izbori koji su odlučujući za njih. Novi je premijer pozvao na jedinstvo, razumijevanje i razboritost kako bi probleme što prije riješili i uz manju cijenu. "Članstvo Grčke u eurozoni jamči monetarnu stabilnost u dugovima pogođenoj zemlji i olakšat će težak posao ekonosmke prilagodbe", kazao je Papademos.

Papademos ima ugled u europskim financijskim krugovima

Papademos će naslijediti odlazećeg premijera Georgea Papandreoua koji je objavio da se povlači sa pozicije nakon što je zatražio da se održi referendum o paketu pomoći, što je donijelo političku nestabilnost i mnoge kritike iz svijeta. Papademos je ugledna osoba u europskim financijskim krugovima što bi moglo pomoći posrnuloj državi da se izvuče iz najteže krize posljednjih desetljeća.

Vladu 64-godišnjeg bivšeg bankara su poduprle i vladajuća Socijalistička i opozicijska Konzervativna stranka te bi ona trebala raditi do prijevremenih izbora u veljači sljedeće godine. Dogovor je postignut nakon četiri dana intenzivnih pregovora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.