Novi napad na američku vojnu bazu u Iraku

Foto: Profimedia

Prema tvrdnjama iračkih vojnih izvora, dvije naoružane bespilotne letjelice ciljale su zračnu bazu Ain al-Asad u zapadnom Iraku u kojoj su smještene američke i druge međunarodne snage, žrtava nema, a vojska je pojačala patroliranje oko baze u slučaju novog napada.

Drugi je to napad na američke snage u Iraku od početka veljače, kada su skupine koje podupire Iran u Iraku zaustavile svoje napade na američke trupe, a dogodio se nekoliko dana uoči očekivanog posjeta visokog iračkog vojnog izaslanstva Washingtonu radi nastavka pregovora o okončanju međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om u svojoj zemlji.

Irački vojni dužnosnik istaknuo je da su obrambeni sustavi oborili jednu bespilotnu letjelicu blizu perimetra baze i dodao kako je iračka vojska pojačala patroliranje područjima oko baze kako bi spriječile moguće daljnje napade.

Skupine povezane s Iranom prijete

Čini se da je projektil gađao bazu, ali nije prouzročio žrtve, rekao je izvor iz redova američkih dužnosnika. 

Naoružane skupine povezane s Iranom zaprijetile su u listopadu prošle godine da će projektilima i bespilotnim letjelicama ciljati objekte povezane sa SAD-om ako Washington intervenira na strani Izraela u ratu protiv Hamasa u Gazi. Od tada do početka veljače izvele su više od 160 napada na američke trupe u Iraku i Siriji, a posljednji napad prije pet mjeseci rezultirao je i smrtnim slučajevima. 

Washington i Bagdad u siječnju su pokrenuli razgovore o ponovnoj procjeni povlačenja vojne koalicije formirane u Iraku 2014. godine koju predvodi SAD za pomoć u borbi protiv Islamske države nakon što je ekstremistička sunitska muslimanska militantna skupina zauzela velike dijelove zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.