Novi njemački plutajući terminali za plin koštat će duplo više od predviđenog

Foto: EPA

NOVI njemački plutajući terminali za ukapljeni prirodni plin (LNG) koštat će vladu u ovoj godini oko dvostruko više nego što je planirala, potvrdilo je danas ministarstvo gospodarstva. Ovogodišnji proračun predviđao je 2,94 milijarde eura za gradnju terminala za ukapljeni plin, uključujući operativne troškove i dodatne infrastrukturne mjere na kopnu.

Taj je iznos u međuvremenu porastao na oko 6,56 milijardi eura, objavilo je ministarstvo gospodarstva. Dodatnih 738 milijuna eura dodijeljeno je za ulaganje državne razvojne banke KfW u stacionarni terminal u Brunsbuettelu na obali Sjevernog mora.

"Povećanje u drugoj etapi bilo je nužno zbog dinamičnog razvoja situacije", stoji u priopćenju ministarstva. "U međuvremenu su u opsežnim konzultacijama s brojnim dionicima utvrđeni daljnji  troškovi i konkretizirani oni prognozirani na početku", objavilo je ministarstvo.

Žele zamijeniti ruski plin

Dodatni novac "izravno je upotrijebljen za financiranje projekata ključnih za njemačku energetsku sigurnost u nadolazećim zimama", naveli su.

Ukapljeni plin trebao bi Njemačkoj zamijeniti ruski plin koji je stizao plinovodima. Isporuke Sjevernim tokom 1 obustavljene su nakon oštećenja u eksploziji, čiji krivac još nije utvrđen. Oštećen je i Sjeverni tok 2 koji je završen, ali zbog rata u Ukrajini nije dobio dozvolu za rad.

Njemačka sada gradi nekoliko novih terminala, a političari i planeri forsiraju tempo kako bi što prije osigurali uvoz plina preko Sjevernog i Baltičkog mora, napominje agencija dpa.