Splićani, pripremite se: Smrad s Karepovca bit će još gori

Foto: FAH

SPLIĆANI i Solinjani do početka svibnja će morati trpjeti još intenzivniji smrad s Karepovca. Naime, gradska uprava pregovara s izvođačem radova na sanaciji splitskog smetlišta da pojačaju radove na 16 sati dnevno kako bi se do fešte Svetog Duje i početka turističke sezone stiglo prekopati smeće i napraviti prostor za sanitarni deponij. Ako se uglavi nova satnica, znači da će se raditi sve do 23 sata navečer, a radilo bi se i nedjeljom, sve kako bi se ubrzala dinamika i maksimalno iskoristili predstojeći povoljni vremenski uvjeti.

"Pozivamo građane na strpljenje i razumijevanje"

"Plan je da se do 5. svibnja izvede što više radova koji emitiraju neugodne mirise. Istovremeno će se primjenjivati metode i sredstva za ublažavanje tih mirisa. Intenziviranjem radova neugodni mirisi bit će sigurno jači nego što je to bilo proteklih dvadesetak dana kada se zbog lošeg vremena radilo relativno malo na prebacivanju otpada. Stoga je građane važno informirati i pozvati na strpljenje i razumijevanje", stoji u priopćenju gradske uprave nakon sastanka Odbora Gradskog vijeća za praćenje sanacije odlagališta Karepovac. 

Iz Grada Splita informirali su i kako su pokrenuli postupak nabave za uslugu mjerenja akreditiranih ustanova za postavljanje dodatne mjerne postaje. U roku od 60 dana grupirat će se mjerni aparati na postojeću postaju na Karepovcu za praćenje vrijednosti ozona, lebdećih čestica PM 2.5, ugljičnog monoksida, hlapljivih organskih spojeva i benzena.

"Postignut je dogovor s izvođačem radova, radit će se u dvije smjene od 7 do 23 sata"

Dogradonačelnik Nino Vela ustvrdio je kako se prema nalazima svih inspekcija gradilište vodi po svim pravilima struke te da nisu pronađene nepravilnosti.

"Ovo je faza koju moramo proći, sanacija je nužna jer bi sljedeću zimu Karepovac ušao u sam grad. Dogovor s izvođačem radova je postignut, ljudi će raditi u dvije smjene od 7 ujutro do 23 sata kako bi u idućih 55 dana obavili najviše posla što se može. Proteklih 20 dana nismo imali sreće s vremenom, zato ćemo sada nastojati iskoristiti najviše što se može do fešte Svetog Duje i većih dolazaka turista u naš grad", kazao nam je dogradonačelnik Vela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.