Novinar N1 o sukobu s A1: Mi smo kolateralna žrtva većih igara

Foto: Facebook, Matija Habljak/PIXSELL

ILIJA JANDRIĆ, novinar N1 televizije, oglasio se na svom Facebook profilu o sukobu s operaterom A1.

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno da svi koji u Hrvatskoj koriste usluge operatera A1 od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Medije - N1 i Sport Klub - jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Od tada se iz United Medije i iz A1 prepiru u javnosti putem službenih priopćenja.

Novinar N1 televizije dao je i svoje mišljenje o sukobu. Prenosimo ga u cijelosti.

"Mi smo tu kolateralna žrtva većih igara telekoma"

"Pojašnjenje svima ovog "sukoba" N1 i A1. Mi smo tu kolateralna žrtva većih igara telekoma oko skupih prava na sportske prijenose. Stvar je u tome da 90 posto korisnika kabelske televizije u Hrvatskoj imaju A1 i HT, praktično duopol. Ako se oni udruže u kartel jednostavno vas mogu uništiti i učiniti da nestanete iz etera ako niste nacionalna televizija s besplatnim signalom. Upravo to se sada događa.

"Meta nije izravno N1, nego Sportklub"

Meta nije izravno N1 nego Sportklub jer A1 i HT u bitci za prava na sportske prijenose žele iz distribucije u Hrvatskoj izbaciti Sportklub kao što su prije dvije godine izbacili Eurosport. Tu onda dolazimo do odgovornosti hrvatske vlade. Dok ne promijeni Zakon o elektroničkim medijima i uskladi ga s europskom praksom, United Grupa ne može na Telemachu (bivši Tele 2) otvoriti platformu za distribuciju televizijskih kanala jer je vlasnik nacionalne televizije Nove TV.

A to za kabelski kanal kakav je N1, zbog ovog stvorenog kartela dva dominantna telekoma, znači gašenje na kabelskim televizijama, na A1 za 12 dana, a na HT-u (Max TV, Iskon, Optima) za dva mjeseca.

I onda praktično ostajemo bez publike! To ne samo da dovodi u pitanje pravo javnosti na informiranje nego i pravo nas da radimo. Ovo je puno veća priča nego što se čini na prvi pogled, a rješenje je u rukama vlade - izmjena zakona koji bi trebao uskoro biti na drugom čitanju u Saboru. Ako ne usvoje te izmjene ispada da hrvatska vlada ne želi da N1 postoji. I da podržava monopol dva telekoma (njemački i austrijski) na štetu hrvatskih potrošača.

"Ugledali se na Vučića?"

Simple as that. Pritom, nije nebitno da je vlasnik Arene Sport državni telekom Srbije koji želi uništiti konkurenciju, očito i uz pomoć hrvatskih vlasti. Ugledali se na Vučića? I baš prigodno im paše da se N1 ugasi usred kampanje za lokalne izbore? #DajteNamDaRadimo", napisao je.