Novo istraživanje: HDZ uvjerljivo prvi, SDP nikad gori, Možemo! treća snaga

Foto: RTL

AGENCIJA Promocija plus je za RTL provela novi CRO Demoskop za kolovoz. Istraživanje je provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Izborni pobjednik, vladajući HDZ, prema podacima uvjerljivo najbolje stoji i za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. SDP, koji traži novog predsjednika, ima gotovo dvostruko manje (18,1 posto), a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto.

Ta nova parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Pozitivni i negativni političari

Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi je izbor, uz pad osobnog rejtinga, predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju).

Treba reći da je istraživanje provedeno prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika, ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a.

Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).

Milanović je i najnegativniji političar. Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Negativni doživljaj povećao je novi potpredsjednik sabora Miroslav Škoro (4,9%), slijedi bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić (4,8%) koji se od ostavke ne pojavljuje u javnosti i bio je samo na prisezi u saboru. Među negativcima je i Zlatko Hasanbegović (3,0%) kao i nova saborska zastupnica iz Kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto (2,6%). 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.